„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
„Sărbătoarea florilor, a entuziasmului şi a bucuriei creştine“
De sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, ieri, 1 aprilie 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Conform tradiţiei, clericii şi credincioşii au purtat ramuri de finic şi flori, iar veşmintele slujitorilor au fost de culoare verde, în amintirea momentului în care mulţimea din Ierusalim l-a întâmpinat pe Mântuitorul Hristos strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!".
Credincioşii ieşeni după ce au participat la Pelerinajul de Florii de sâmbătă, 31 martie 2017, ieri s-au rugat împreună cu ierarhul lor la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană, dimpreună cu un sobor de clerici. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus" al catedralei, dirijat de Costel Mirel Nechita.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură referitor la marea sărbătoare a Floriilor: „Suntem în zi mare de praznic, Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, în duminica dinaintea pătimirii Sale celei de bunăvoie, a răstignirii, a morţii şi a învierii Sale. Sărbătoarea Floriilor este sărbătoarea bucuriei, sărbătoarea florilor, sărbătoarea procesiunilor, sărbătoarea entuziasmului şi a bucuriei creştine. De ce atâta bucurie? Pentru că suntem chemaţi spre înviere, iar Ortodoxia este o chemare la înviere pentru că este o chemare la bucurie. După sărbătoarea Floriilor nu vine imediat momentul învierii, ci vine momentul crucii.
Mărturisindu-se prin aceasta că învierea este legată de cruce pentru ca învierea să fie izvor de bucurie. Învierea nu este comoditate, opulenţă, relaxare sau lux, ci învierea este cruce".
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Niţă George Andrei a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Costineşti, comuna Leorda, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani. Totodată, numeroşi credincioşi ieşeni s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.
Noi arhimandriţi în slujba Bisericii
Sărbătoarea Floriilor a reprezentat şi un moment de bucurie, atât pentru Centrul Eparhial, cât şi pentru protosinghelii Iustin Câmpanu şi Nathanael Neacşu, care au fost hirotesiţi în rangul de arhimandrit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, ca urmare a aprobării de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ridicării preacuvioşilor părinţi la această treaptă de slujire.
Părintele arhimandrit Iustin Câmpanu, secretarul cabinetului mitropolitan, este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi, a intrat în monahism la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ, iar de hramul acesteia, pe 29 august 2009, a fost hirotonit de IPS Mitropolit Teofan întru ierodiacon. În Duminica Floriilor, pe 13 aprilie 2014, părintele Iustin a fost hirotesit arhidiacon, iar pe 14 septembrie 2015 a fost hirotonit ieromonah de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Părintele arhimandrit Nathanael Neacşu este cadru didactic al Facultăţii de Teologie din Iaşi, la Catedra Teologie Dogmatică Ortodoxă. La data de 18 martie 2014 obţine titlul de doctor în teologie, având calificativul „Summa cum laude", ca urmare a susţinerii tezei de doctorat cu titlul „Persoană şi comuniune în teologia părintelui Dumitru Stăniloae" la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Aristotel" din Tesalonic, Grecia. Totodată, părintele Nathanael este autorul mai multor studii de specialitate.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii au fost binecuvântaţi de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.