În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Sărbătoarea Schimbării la Faţă, în două mănăstiri moldave
La Mănăstirea Berzunţi din judeţul Bacău, a fost oficiată marţi, 6 august 2019, în ziua serbării Schimbării la Faţă, Sfânta Liturghie de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. În aceeaşi zi, PS Ignatie a slujit la hramul Mănăstirii Dobrina din municipiul Huşi.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a oficiat marţi, 6 august, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Berzunţi din judeţul Bacău. Ierarhul de la Roman a fost înconjurat de către un sobor de preoţi şi diaconi, la slujbă asistând sute de credincioşi. În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor, Înaltpreasfinţia Sa a explicat semnificaţia mistică şi tradiţională a sărbătorii din această zi. La final, a fost săvârşită slujba Parastasului pentru arhimandritul Arsenie Voaideş, ctitorul mănăstirii. Protosinghelul Benedict Carp a mulţumit cu acest prilej Arhiepiscopului Romanului şi Bacăului pentru că a slujit Sfânta Liturghie. Pelerinii au primit la finalul programului liturgic pachete cu alimente. Mănăstirea Berzunţi datează din anul 1829, fiind ridicată de ieromonahul Varlaam şi de către ieroschimonahul Vasile, considerat cel mai de seamă ctitor al aşezământului eclesial. A fost închisă în anul 1962 şi reactivată după anul 1990.
PS Ignatie: „Schimbarea la Faţă este sărbătoarea Luminii”
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat marţi, 6 august, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” - Dobrina din municipiul Huşi, cu prilejul hramului aşezământului monastic. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte părintele Vladimir Beregoi, consilier al Sectorului economic şi social al Episcopiei Huşilor, şi părintele Marius Cătălin Antohi, protopop de Huşi, dar şi părinţi stareţi şi duhovnici ai mănăstirilor din judeţul Vaslui. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava. În cuvântul de învăţătură, Ierarhul Huşilor a evidenţiat principalele semnificaţii ale momentului Schimbării la Faţă a Domnului Hristos. „Schimbarea la Faţă este sărbătoarea Luminii, în care Hristos ne descoperă un adevăr fundamental. Trupul nostru trecător, stricăcios, poate să devină mediu al luminii dumnezeieşti. De acest adevăr suntem încredinţaţi prin ceea ce se descoperă în evenimentul Schimbării la Faţă. Sărbătoarea Schimbării la Faţă ne descoperă un adevăr fundamental, şi anume că, prin lumina dumnezeiască, umanitatea devine părtaşă dumnezeirii, slava Cuvântului întrupat devine şi slava trupului. Lumina dumnezeiască nu era una care venea din exteriorul lui Hristos, ci era lumina Sa însăşi, pentru că El însuşi, fiinţial, este Lumină. La această lumină a devenit părtaş şi trupul. Hristos, prin umanitatea Sa, îşi arată dumnezeirea, lumina, strălucirea, slava Sa dumnezeiască”, a remarcat Părintele Episcop Ignatie, care a insistat asupra nevoii ca fiecare creştin să devină om de lumină.