„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în Parohia Prisăcani, Protopopiatul Iaşi 2
În fiecare an, data de 8 noiembrie reprezintă un prilej de mare bucruie duhovnicească pentru credincioşii din Parohia Priscăcani, Protopopiatul Iaşi 2, întrucât sunt cinstiţi ocrotitorii bisericii şi ai comunităţii parohiale.
Ca în fiecare an, conform rânduielilor liturgice ale Bisericii Ortodoxe, în ajunul sărbătorii a fost săvârşita slujba Vecerniei unită cu Litia, căreia i s-a adăugat Acatistul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cu acest prilej, părintele Daniel Ţifui, de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Moreni, le-a vorbit credincioşilor despre rolul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al sfinţilor îngeri în viaţa credincioşilor de pretudindeni, precum şi despre semnificaţia acestei sărbători pentru viaţa parohiei de pe malul râului Prut.
În ziua Soborului Sfinţilor Arhangheli, biserica a fost împodobită cu un număr mare de credincioşi din parohie, dar şi din parohiile vecine care s-au rugat alături de preoţii slujitori în timpul Uterniei şi a Sfintei Liturghii.
La finalul Sfintei Liturghii a avut loc un moment deosebit organizat de către autorităţile locale, în colaborare cu Parohia Prisăcani. Astfel, având în vedere că, an de an, ziua hramului bisericii încununează şi „Zilele Comunei Priscăcani“, ea a devenit şi un bun prilej de a fi evidenţiaţi membrii comunităţii care au avut o activitate bogată şi frumoasă de la precedentul şi până la actualul hram, realizându-se aşa-numitul „Top 10 - Prisăcani“. Persoanele nominalizate anul acesta, de vârste şi ocupaţii diferite, care fac cinste comunei, au primit daruri şi diplome din partea Primăriei şi a Consiliului Local Prisăcani şi, odată cu acestea, aprecierea tuturor celor prezenţi în biserica parohială.
În cuvântul de final, părintele paroh Iulian Vornicu a mulţumit tuturor celor prezenţi şi celor care au ajutat la buna desfăşurare a harmului parohiei. De asemenea, acesta a oferit unora dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai parohiei un dar constând într-o icoană şi albumul foto „Ceruri - mănăstiri şi schituri din Arhiepiscopia Iaşilor“, apărut la Editura Doxologia, ca semn de apreciere pentru sprijinul acordat parohiei. Acesta a meţionat că „sărbătoarea hramului este un prilej de mare bucurie duhovnicească şi un foarte bun moment de bilanţ pentru întreaga parohie. Fiecare este dator să analizeze cum a evoluat din punct de vedere duhovnicesc în anul ce s-a scurs de la precedentul hram, precum şi modul în care s-a implicat în viaţa parohiei, pentru că ţelul oricărei comunităţi parohiale trebuie să fie cel al comuniunii în rugăciune şi ajutorare reciprocă“. În încheiere, părintele paroh a urat „La mulţi ani“ şi a transmis un gând de binecuvântare pentru toţi cei care poartă numele Sfinţilor Mihail şi Gavriil.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frăţească organizată, prin grija părintelui paroh, cu sprijinul membrilor parohiei. (A.A.)