„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om a sădit vie și a dat-o lucrătorilor și a plecat departe pentru multă vreme. Și, la timpul potrivit, a trimis la lucrători o slugă ca să-i dea din rodul viei. Lucrătorii
Şcoli de vară în Eparhia Romanului şi Bacăului
Copiii din mai multe parohii ale protopopiatelor Eparhiei Romanului şi Bacăului au participat în prima jumătate a lunii august 2018 la activităţile şcolilor de vară. Pe lângă atelierele de creaţie, tinerii au fost în pelerinaje şi au învăţat lucruri noi.
În Parohia „Buna Vestire” din Protopopiatul Bacău, s-a desfăşurat, în perioada 6-10 august 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la iniţiativa părintelui paroh Iulian Neculai Muşat şi a preotului slujitor Ionuţ Căsăneanu, Şcoala de vară „Bucuria copilăriei la Buna Vestire”, ediţia a II-a. Activitatea s-a desfăşurat în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău. Timp de o săptămână, 30 de copii s-au bucurat de activităţi cultural-educative diverse oferite de cadrele didactice voluntare, de preoţii parohiei, de conducerea unităţii şcolare, cărora li s-au alăturat reprezentanţi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bacău şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” Bacău. În fiecare zi, copiii au primit o masă caldă, apă şi dulciuri, oferite cu generozitate de credincioşii parohiei. La finalul activităţii, elevii au realizat „Jurnalul şcolii de vacanţă”, unde au consemnat bucuriile şi trăirile din fiecare zi, lucrurile noi învăţate, locurile noi văzute, dar şi bucuria de a fi împreună. Duminică, 19 august, la Biserica Albă din Roman, după Sfânta Liturghie, a avut loc premierea elevilor care au participat la cursurile Şcolii de vară „Copilărie sub acoperământul Sfinţilor Arhangheli” (12-17 august 2018). Pe parcursul şcolii de vară, tinerii, însoţiţi de voluntarii din cadrul ATOR, au participat la numeroase jocuri de cunoaştere şi socializare, au pictat icoane pe sticlă, s-au închinat în Catedrala Arhiepiscopală din Roman s.a.
Activităţi precedate de rugăciune
În sala de festivităţi a Primăriei Poduri, vineri, 17 august, a avut loc închiderea festivă a cursurilor celei de-a VII-a ediţii a şcolii de vară organizate de Parohia Poduri, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „General Nicolae Şova”, primăria din localitate şi UNICEF România. La activităţile şcolii de vară au participat 110 copii, împărţiţi pe grupe de vârstă în cinci categorii. Pe parcursul celor două săptămâni, în fiecare dimineaţa, beneficiarii acestor cursuri au început activităţile cu rugăciune, iar miercuri, 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, au participat la Sfânta Liturghie săvârşită în bisericile parohiei, împărtăşindu-se cu Sfintele Taine. Cu ocazia festivităţii de închidere, s-a organizat o expoziţie cu o parte dintre lucrările efectuate de către copiii prezenţi la cursurile diferitelor ateliere. A urmat un frumos program artistic, având ca inspiraţie sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.
Pictură religioasă pe sticlă şi modelaj în argilă
Asociaţia „Sfânta Anastasia Romana” din Târgu Ocna a organizat, în perioada 13-17 august, Şcoala de vară „Nu uita că eşti român”. Activităţile s-au desfăşurat în strânsă colaborare cu Parohia „Sfântul Ioan” din Târgu Ocna şi a avut 160 de participanţi din rândul tinerilor din comunitate. A fost o săptămână plină de activităţi frumoase, inedite, ce au captivat pe tineri şi i-au făcut să fie mândri că sunt români şi să arate acest lucru tuturor. Prin sprijinul Primăriei Târgu Ocna, în fiecare zi o grupă de tineri a mers la piscina din Complexul „Măgura Parc”. Fiecare zi a debutat cu rugăciunea menită să deschidă participanţilor dorinţa de activităţi. În toate acţiunile, tinerii au fost sprijiniţi de o echipă de 25 de voluntari şi 20 de formatori care au coordonat fiecare atelier, precum şi pe copiii împărţiţi în grupe conform categoriilor de vârstă. Săptămâna a culminat cu ziua de vineri, 17 august, când a avut loc marşul participanţilor spre esplanada din faţa primăriei. În perioada 1-18 august 2018, s-au desfăşurat la Parohia „Sfântul Ştefan” din Comăneşti cursurile Şcolii de vară. În cadrul acesteia, au participat 50 de copii din oraşul Comăneşti.
Atmosfera a fost emoţionantă şi presărată cu multe bucurii pentru beneficiari. Ziua a debutat cu rugăciunile începătoare şi cu o temă religioasă în prezenţa unui preot. Dimineaţa, copiii începeau „munca” în cadrul celor două ateliere: pictură religioasă pe sticlă şi modelaj în argilă. Părintele Vasile Ropotoaia i-a avut coordonatori pe profesorii: Mihaela Damian, absolventă a Facultăţii de Teologie, secţia Artă Sacră - pictură religioasă, şi pe Lacrămioara Boz, profesor artist ceramist. Au participat ca voluntari profesorii Ionela Orheanu, Petrina Mocanu, Oana Timaru, Gabriela Ilie şi Nicoleta Iftimoaie. „Micii iconari”, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, au impresionat în mod plăcut prin dăruirea şi truda pe care le-au depus pentru a realiza un dar Bunului Dumnezeu. Fiecare a pictat câte o icoană pe sticlă şi a decorat câte o cruce din lemn, după propria imaginaţie, relevând cuvântul lui Dumnezeu prin formă, culoare şi lumină. De asemenea, cei care au modelat lutul au reuşit să-i uimească pe organizatori prin ceea ce au realizat: inimioare, floricele, coşuleţe, cruciuliţe s.a. În pauze, copiii curioşi au învăţat să bată toaca şi să tragă clopotul. După terminarea muncii în ateliere, elevii cu abilităţi sportive au mers pe stadion împreună cu părintele şi au jucat fotbal. La final, fiecare copil a plecat de la Şcoala de vară cu o experienţă de neuitat, dar şi cu obiectele confecţionate sau pictate de mânuţele lor. Totodată, participanţii au primit diplome de merit.