„Zis-a Domnul pilda aceasta: Un om a sădit vie și a dat-o lucrătorilor și a plecat departe pentru multă vreme. Și, la timpul potrivit, a trimis la lucrători o slugă ca să-i dea din rodul viei. Lucrătorii
Şcoli de vară pentru tinerii din Moldova
Tinerii din mai multe parohii ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei desfăşoară pe perioada vacanţei de vară o serie de activităţi. Acestea sunt organizate de către Biserică în cadrul şcolilor de vară.
În perioada 30 iulie - 3 august 2018, un număr de 30 de copii cu vârsta între 11 şi 13 ani din Huşi, cu rezultate foarte bune la învăţătură şi provenind din medii defavorizate, participă la Şcoala de vară „Oportunităţi creative de petrecere a timpului liber pentru copii şi tineri”. Activităţile se desfăşoară cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, la sediul Protopopiatului Huşi. Proiectul îşi propune dezvoltarea personală prin joc, pictură, vizionări de filme, urmate de discuţii pe anumite teme, vizite culturale şi întreceri sportive. La final, lucrările de pictură vor fi expuse şi premiate în cadrul expoziţiei „Centenar România 2018”, care se va desfăşura la Sala Sporturilor din Huşi. Organizatorii evenimentului sunt: Episcopia Huşilor, Primăria Municipiului Huşi, Fundaţia „Star of Hope Romania”, Şcoala Gimnazială „Anastasie Panu” din Huşi, precum şi tineri voluntari din cadrul Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Huşi.
„Şcoală de vară”, ediţia a III-a în Parohia Buda
În perioada 23-29 iulie 2018, în Parohia Buda, Protopopiatul Buhuşi, s-a desfăşurat proiectul „Şcoala de vară - prilej de bucurie şi de întâlnire cu Hristos”. Acest proiect a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, prin grija părintelui paroh Sorin Munteanu, alături de care s-au aflat voluntari, învăţători şi profesori din parohie. Au participat 43 de copii, începând de la clasa a II-a până la clasa a X-a, pregătiţi fiind pentru noi şi interesante activităţi. Programul şcolii de vară a cuprins activităţi diverse: sportive, culturale, catehetice, practice s.a., fiind organizată o excursie de o zi prin Agenţia de pelerinaje „Meteora Tour” a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În ultima zi, copiii au participat la Sfânta Liturghie, primind Sfânta Euharistie, precum şi diplome care să le amintească de implicarea lor în acest proiect.
„Cu Hristos în vacanţă” la Bereşti-Tazlău
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în perioada 23-27 iulie 2018, în Parohia Bereşti-Tazlău s-a desfăşurat Şcoala de vară „Cu Hristos în vacanţă”. Proiectul educaţional a avut loc în colaborare cu mai mulţi parteneri între care amintim Şcoala Gimnazială Bereşti-Tazlău, Consiliul Local Bereşti, Fundaţia „Episcop Melchisedec” - filiala Bacău, Asociaţia „Ovidenia Bacău 2005”, parohiile Prisaca, Enăcheşti, Boşoteni, Tescani şi Româneşti. Un număr de 186 de copii din aproape toată comuna Bereşti-Tazlău au beneficiat de activităţile coordonate de cadre didactice şi de voluntari. O activitate deosebită a fost oferită de preotul Ioan Muntean de la Parohia Prisaca, asistent la Spitalul Municipal Moineşti, care, însoţit de colegi medici şi asistenţi medicali, a susţinut un curs de prim ajutor apreciat de copii.
Şcoala de vară „Episcop Dionisie Climescu” a ajuns la final
Cea de a IV-a ediţie a Şcolii de vară „Episcop Dionisie Climescu - Întemeietorul Şcolii Moineştene”, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Moineşti, sub coordonarea părintelui Nistor Mihai Dragoş, a ajuns vineri, 27 iulie, la final. Partenerii acestui proiect au fost: Protoieria Moineşti, Primăria Moineşti, UNICEF România, SC MIT IT CENTER SRL şi Grădiniţa „Motanul Încălţat” Moineşti. În cadrul acestei şcoli de vară au fost desfăşurate activităţi pentru un număr de 140 de copii, dintre care 50 de cazuri sociale. Copiii au fost împărţiţi în funcţie de vârste în şase categorii. Pe parcursul celor două săptămâni, în fiecare dimineaţă beneficiarii acestor cursuri au participat la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica parohiei.
Parteneriat cu Fundaţia „Libra” din Marea Britanie
Protoieria Oneşti, în parteneriat cu Fundaţia „Libra” din Marea Britanie, a desfăşurat, în perioada 23-27 iulie, o şcoală de vară. Aceasta are ca obiectiv principal integrarea socială a copiilor din medii sociale defavorizate. Prin activităţi de joacă (muzică şi teatru, artă şi meşteşug, sport şi mişcare, introspecţie şi cunoaştere), peste 60 de copii din Mănăstirea Caşin, din Centrul rezidenţial „Alexandra” pentru copii orfani şi cu dizabilităţi şi comunitatea romă din Răcăuţi au învăţat concepte precum: cunoaşterea de sine, colaborarea, acceptarea, înţelegerea diversităţii, responsabilitatea civică şi valoarea credinţei prin îndrumare duhovnicească. Prin jocul şi îndrumarea copiilor, se încearcă formarea unei societăţi integrate, care să se bazeze pe compasiunea umană, promovând egalitatea între copii şi tineri şi, nu în ultimul rând, valoarea credinţei prin întărirea respectului de sine şi a unicităţii în faţa lui Dumnezeu. Copii sunt implicaţi, motivaţi şi îndrumaţi de o echipă de voluntari care, prin diversitatea sa, celebrează noţiunea de acceptanţă şi egalitate socială.
Şcoală de vară în Parohia „Buna Vestire” - Târgu Ocna
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în perioada 23-28 iulie, la Parohia „Buna Vestire” din Târgu Ocna, s-a desfăşurat Şcoala de vară „Credinţă, joc, creaţie”, ediţia a II-a. Aceasta a avut loc în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Numărul 1 şi cu Şcoala Gimnazială Numărul 2 din Târgu Ocna. Sub coordonarea preotului paroh Vasile Ion Panţîru şi a profesoarei de religie Oana Chiticaru, şcoala de vară a avut un program specific după structura taberelor desfăşurate pe teritoriul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Cei 230 de copii înscrişi au participat la nouă ateliere susţinute de către cadrele didactice de la cele două şcoli partenere. Implicaţi în acest proiect au fost 45 de voluntari, cadre didactice şi tineri liceeni, care au susţinut activitatea şcolii zilnic. Numărul mult mai mare de copii participanţi şi voluntari au arătat interesul, entuziasmul şi implicarea sporită a tuturor care au format o familie şi o Biserică vie timp de o săptămână.