„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
„Scriptura - remediu pentru societatea contemporană“
Pe data de 6 aprilie, la Colegiul „Sfântul Nicolae“, în Sala Festivă, a avut loc conferinţa „Scriptura - remediu pentru societatea contemporană“. Tema tratată a fost actualitatea şi utilitatea Bibliei în viaţa creştinului, într-o societate tot mai secularizată şi îndepărtată de tot ce înseamnă sacru şi spiritual. Poate oferi Biblia răspunsuri la problemele modernităţii?
Poate Biblia vindeca bolile sufleteşti ale omului secolului 21? Acestea au fost doar câteva din multele întrebări exprimate la această conferinţă din partea celor prezenţi.
Invitatul acestui eveniment a fost pr. dr. lect. Paul Cezar Hârlăoanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Sexualitatea şi manipularea maselor prin dezinformare au fost două subteme care au fost dezbătute şi explicate de către părintele profesor. De asemenea, au fost demontate unele mituri sau concepţii greşite cu privirea la acestea.
Tinerii din ziua de azi, în care sexualitatea e mai pervertită şi mai afişată public ca niciodată, sunt din păcate dezinformaţi şi manipulaţi de anumite grupări de oameni, de mass-media, de influenţele occidentale şi de secularizare. Relaţiile trupeşti între tineri înainte de căsătorie au devenit ceva normal, ceea ce nu este moral şi nici firesc. Nu înseamnă că Biserica condamnă sexualitatea, nicidecum, ci relaţiile intime înainte de căsătorie. Doar în mediul conjugal, prin cadrul Tainei Cununiei, actul fizic este binecuvântat de Dumnezeu. Sfânta Scriptură conţine o carte dedicată exclusiv relaţiei de iubire autentică între un bărbat şi aleasa inimii lui: „Cântarea Cântărilor“. Protopărinţilor noştri, Adam şi Eva, Dumnezeu le-a poruncit să crească şi să se înmulţească.
De asemenea, a fost combătută celebra zicală „Crede şi nu cerceta“, pusă în cârca religiei creştine. Pr. dr. lect. Paul Cezar Hârlăoanu a arătat că această sintagmă nu se regăseşte nicăieri în Scriptură şi, din păcate, a intrat adânc în conştiinţa poporului, creînd astfel o dezinformare. O dovadă clară de manipulare, dezinformare şi instigare a tinerei generaţii împotriva Bisericii a fost şi nefericitul accident de la Clubul Colectiv.
Textul revelat îndeamnă mereu la credinţă autentică şi la cercetare, bine întemeiată, nu la credinţă oarbă, nu la ignoranţă sau formalism. Hristos ne spune „cercetaţi Scripturile, căci în ele aveţi viaţă veşnică“. Sfântul Apostol Pavel zice către Timotei că Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare. Pentru a ne considera cu adevărat creştini autentici, trebuie să avem în vedere Sfânta Tradiţie a Bisericii, cu Tainele şi slujbele ei, de asemenea şi Scriptura cu învăţăturile cuprinse în ea.