„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Sculptură unicat cu ctitorul primei şcoli publice din Botoşani, în curtea unei biserici
O sculptură unicat reprezentându-l pe ctitorul primei şcoli din Botoşani a fost realizată cu drujba de Gabriel Cernat, participant la concursul „Românii au talent”, în curtea bisericii Spitalului Judeţean din Botoşani.
Arhimandritul Marchian Folescu, hirotonit ulterior arhiereu cu titulatura „Ierapoleos” sau „de Ierapole”, a fost ctitorul Şcolii Primare Nr. 1, prima şcoală primară publică de băieţi din Botoşani. Şcoala, înfiinţată în 1832, a fost distrusă de bombardamente în anul 1944.
Biserica se află în incinta Spitalului „Mavromati”, chiar pe strada Arhimandrit Marchian.
Preotul Petru Chirvase, parohul Bisericii „Sfântul Vasile cel Mare” din curtea spitalului, a avut ideea de a transforma ciotul copacului rupt în urma unei furtuni din toamna anului trecut într-o operă de artă.
„Trebuie să facem tot posibilul să protejăm natura şi să ne folosim cât mai mult de tot ceea ce ne înconjoară. Prin această lucrare marcăm şi numele străzii pe care ne aflăm şi poate şi tinerii vor fi mai curioşi şi vor căuta pe internet cine a fost Arhimandritul Marchian”, a declarat pentru „Monitorul de Botoşani” pr. Petru Chirvase.
Clericul a apelat la unul dintre puţinii sculptori cu drujba, Gabriel Cernat din judeţul Prahova, cunoscut în special în urma participării la concursul „Românii au talent”.
În numai câteva ore de muncă, artistul a înlocuit imaginea inestetică a ciotului de copac cu reprezentarea Episcopului Marchian de Ierapole.
Gabriel Cernat are vârsta de 35 de ani şi este originar din Băneşti, judeţul Prahova. O parte dintre compoziţiile artistului sunt cunoscute şi apreciate la nivel internaţional.