„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Se aud colindători în sat!
În Ajunul Crăciunului, pe înserate, în toate satele şi oraşele din ţară începe colindatul. Tradiţie scumpă a sufletului românesc, colindul, predică vie a credinţei noastre, face parte din zestrea spirituală a poporului român, vine din adânc de istorie, fiind una cu istoria creştinismului.
Nimic, parcă, nu ne încântă mai mult minţile şi nu ne mişcă inimile precum aceste minunate cântări, readucând în sufletele fiecăruia dintre noi crâmpeie plăcute ale copilăriei, când, în seara de Moş Ajun, ne pregătim, cu mic, cu mare, să vestim pe la ferestre bucuria sfântă a Naşterii Domnului, devenind asemenea îngerilor, păstorilor şi magilor de odinioară.
În data de 19 decembrie 2015, la Căminul Cultural din comuna Todireni a avut loc un concert de colinde închinat marii sărbători a Naşterii Domnului, avându-i invitaţi pe membrii Corului Psaltic „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ din Botoşani. Activitatea „Se aud colindători în sat!“ a fost realizată printr-un frumos parteneriat între Liceul Tehnologic Todireni, Primăria Todireni, Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ Todireni, Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ Ceir, Parohia „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ Cerneşti şi Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ Iureşti.
Corul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ a luat fiinţă în anul 2014, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Membrii corului sunt fie tineri la liceele din Botoşani, fie tineri care sunt deja în câmpul muncii. Aceştia sunt coordonaţi de domnul dirijor Gabriel Corolea!
Născut la 23 iulie 1913, într-un sat de pe malul Prutului, Crăiniceni, comuna Păltiniş, judeţul Botoşani, într-o familie de ţărani foarte credincioşi, Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenţi sfinţi din Biserica Ortodoxă Română, devenit călugăr la Mănăstirea Neamţ. El s-a nevoit 24 de ani în Ţara Sfântă, atât pe valea Iordanului, cât şi în pustiul Hozeva, fiind un model veritabil de vieţuire în Hristos în era contemporană. Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credinţă şi de vieţuire creştinească, înscriindu-l în calendarul ortodox la data de 5 august. Membrii corului îl au ca ocrotitor în drumul lor, spre desăvârşire.
Timp de aproape 60 de minute, vestitorii Naşterii Domnului au adus în sufletele celor prezenţi, copii, tineri, oameni frumoşi de toate vârstele, marea bucurie sfântă.
Nu s-a împărţit Hristos în mijlocul poporului românesc, ci a rămas şi ieri, şi azi şi rămâne de-a pururi Acelaşi. Şi dacă ar şti cineva să asculte bătăile inimilor noastre, ar găsi că acelea bat la fel şi se încălzesc pentru aceleaşi idealuri: pentru acelaşi ideal de viaţă creştinească coborâtă din înălţarea Cerului şi pentru acelaşi ideal de cultură românească, zămislit din firea noastră, din suferinţele şi din silinţele cele mai curate ale sufletului românesc.
În prag de sfinte sărbători, ne-am amintit că noi trebuie SĂ FIM, aşa cum a rânduit Dumnezeu. Aceasta este adevărata axă a spiritualităţii poporului. Când Mântuitorul se naşte, ne naştem şi noi orice ar fi! La mulţi ani frumoşi, cu sănătate şi împliniri! (Prof. Mihaela Rotariu)