„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Se cuvine întotdeauna să spunem, chiar dacă nu ne convine: «Fie, Doamne, voia Ta, nu voia mea!»“
Ieri-seară, IPS Părinte Mitropolit Teofan a săvârşit slujba Deniei din Sfânta şi Marea Miercuri, în care s-a făcut „pomenire de femeia păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat puţin înainte de mântuitoarea Patimă“, după cum menţionează Sinaxarul acestei slujbe, la Parohia „Schimbarea la Faţă“ - Alba din Iaşi.
Din soborul slujitor a făcut parte, alături de pr. paroh Marcel Cojocaru, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, şi pr. Marius Daniel Profir, protopop al Protopopiatului 2 Iaşi.
Ierarhul a fost aşteptat de soborul slujitor, conform tradiţiei, cu pâine şi cu sare, iar credincioşii au ţinut în mâini pe tot parcursul slujbei lumânări aprinse.
„În viaţa noastră dorim multe, atât în plan profesional, cât şi în plan familial. Uneori cerem aceste lucruri şi în rugăciune, dar uităm să spunem cuvântul pe care L-a rostit Domnul Hristos înainte de pătimiri: «Nu voia Mea, ci voia Ta să se facă, Doamne». Se cuvine să luptăm pe toate planurile, mai ales dacă este o luptă cinstită, se cuvine să-I cerem lui Dumnezeu tot ceea ce credem că e bine pentru noi, pentru viaţa noastră, pentru şefii noştri, pentru cei din subordinea noastră, dar se cuvine întotdeauna să spunem, chiar dacă nu ne convine: «Fie, Doamne, voia Ta, nu voia mea!». Mai tot timpul, din păcate, suntem dependenţi de voia noastră şi credem că ceea ce dorim noi este cel mai bine. Dacă ne arată altcineva calea - părinţii noştri, învăţătorii noştri, preoţii, Cartea Sfântă -, ne întrebăm retoric, producând pagubă sufletelor noastre: «Cine ştie mai bine decât mine ce să fac?»“, a subliniat IPS Părinte Teofan în cuvântul de învăţătură.
Deniile sunt slujbe de dimineaţă care se săvârşesc în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei. În cadrul Deniilor din Săptămâna Patimilor sunt rememorate ultimele zile din viaţa pământească a Mântuitorului, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea şi îngroparea.