„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
„Seara cărţilor deschise“
A început „Seara cărţilor deschise“. Ideea de a ne împrieteni cu cărţile, idee iscată într-o inspiraţie de moment, s-a înfăptuit. Sprijiniţi de prieteni şi încurajaţi de cei mai mari, ascorenii invită în fiecare lună câte un om ce îndrăgeşte cărţile pentru a povesti tinerilor, în spaţiul Librăriei Doxologia, despre lecturile care l-au inspirat şi l-au modelat în tinereţe. Seara noastră este o împletire a „cărţilor care ne-au făcut oameni“ cu întrebările proprii, stârnite ad-hoc sau crescute din căutari vechi şi coapte în timp. Pe invitat l-am numit „librarul“ serii.
Poate vă întrebaţi de ce am ales spaţiul îngust al librăriei şi de ce îi numim pe invitaţii noştri librari? Ei bine, librarul era odinioară nu numai cel ce oferea şi vindea cartea, ci era şi cel care avea o seamă de lecturi parcurse, cel care îşi cunoştea bine comorile dintre coperţi. El era înţeleptul care putea oferi o carte potrivită pentru fiecare, putea potrivi cartea dupa felul omului. În seara zilei de 14 decembrie, la Librăria Doxologia am avut bucuria de a-l primi printre noi ca prim librar pe părintele Nicodim Petre. Vă mărturisesc că am dorit ca părintele Nicodim sa fie primul nostru invitat, pe de o parte, pentru bogăţia de cărţi strânse în inima şi în mintea sfinţiei sale pe care a adus-o şi la întâlnirea cu noi, şi, pe de altă parte, pentru că părintele este într-adevăr un prieten al nostru, al tinerilor din Cetatea Iaşilor. Cu acest prilej, am aflat şi noi cum se pot schimba în liceu cărţile poliţiste pe „Crimă şi pedeapsă“ a lui Dostoievski, despre Cehov şi nuvelele lui Tolstoi, despre biografia lui Virgil Gheorghiu, toate povestite cu dezinvoltură şi umor. Noi, tinerii, am servit ceai şi am venit cu întrebări atunci când am simţit că nu mai puteam ţine doar pentru noi ceea ce ne frământă: „De ce să citim?“, „Să avem un program strict de lectură?“, „Contează viaţa autorului în alegerea cărţilor pe care să le citim?“ etc.
A fost o oră plină petrecută într-o atmosferă familiară, o oră asemenea unui concentrat de fructe. Aşa se vrea „Seara“ noastră… o întâlnire cu oameni şi cărţi, cu autori şi lumi ce aşteaptă să fie descoperite. Cine va fi „librarul pentru o seară“ al lunii ianuarie? Veţi afla la timp, pentru a putea fi alături de noi. Bune doriri şi lecturi cu prioritate! (Andreea Blaga, ASCOR Iaşi)