„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Seară de conferinţe duhovniceşti pentru ieşeni
Duminica a patra din Postul Sfintelor Paşti, 18 martie 2018, a reprezentat pentru credincioşii ieşeni prilejul de a participa la una dintre cele trei conferinţe organizate în parohiile din municipiu. În cadrul acestor întâlniri, cei prezenţi au avut ocazia de a afla mai multe informaţii în legătură cu tema discutată, de asemenea, aceştia au putut adresa întrebări invitaţilor.
În amfiteatrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon" din Iaşi, monahia Siluana Vlad, stareţa Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul" şi coordonatoarea Centrului de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", a vorbit auditoriului despre „Suferinţă - calea către Dumnezeu", acest eveniment fiind organizat de către Capela „Izvorul Tămăduirii" din cadrul unităţii medicale.
În prelegerea sa, maica Siluana a vorbit despre darurile lui Dumnezeu: „Darurile lui Dumnezeu sunt cele pe care noi nu le avem din naştere. Ne naştem cu multe daruri de la părinţi, moştenite, dobândim multe daruri prin educaţie, primim şi multe defecte de la strămoşi şi prin trăirea în această lume, dar darurile lui Dumnezeu sunt întotdeauna ceea ce la mintea omului nu se suie şi la inima lui nu ajunge. De multe ori noi ne risipim această capacitate de a-L primi pe Dumnezeu pentru că Îl căutăm acolo unde credem noi că am avea ce primi. Astfel, ne risipim energia când căutăm darurile, iar ca să avem daruri şi să ne bucurăm de viaţă, avem nevoie de Dumnezeu".
De asemenea, la Biserica „Sfântul Sava" din Iaşi, s-a organizat o nouă întâlnire în cadrul evenimentului „Dialoguri de seară", conferinţă moderată de părintele diacon Adrian Sorin Mihalache, profesor de Teologie Fundamentală la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. În cadrul întâlnirii, părintele le-a prezentat credincioşilor câteva aspecte în legătură cu subiectul propus, şi anume „Postul în creştinismul ortodox": „Nu există spiritualitate autentică care să nu vorbească despre retragerea din lume. De fapt, majoritatea spiritualităţilor vechi şi a experienţelor religioase consolidate de-a lungul generaţiilor au constatat că e necesară retragerea din lume pentru a descoperi acest spaţiu lăuntric autentic şi detaşat de influenţele lumii. Cea mai mare parte dintre experienţele tari ale spiritualităţii omeneşti de pretutindeni, în toate meridianele culturale şi din toate epocile, au avut această experienţă-limită a retragerii, şi în retragere persoana are diverse descoperiri cu privire la lume, iar cu cât stă mai mult în această retragere, are şansa să-şi reorganizeze viaţa, văzând lucruri cu o luciditate pe care nimeni din obişnuita viaţă urbană nu o poate avea".
„Poporul român se prezintă ca un popor unitar în întreaga lui istorie"
Totodată, la Biserica „Sfântul Apostol Toma" din cartierul ieşean Alexandru cel Bun, părintele lect. univ. dr. Daniel Danielescu, profesor de Istorie Bisericească Universală din cadrul aceleiaşi facultăţi, a vorbit oamenilor prezenţi despre „Centenarul Marii Uniri - 1918 şi unitatea de credinţă": „Zona de centralitate, între Orient şi Occident, poporul nostru, popor de sinteză, a reprezentat centrul. Poporul român se prezintă ca un popor unitar în întreaga lui istorie. Este important acest lucru deoarece nu a fost să înţelegem ca fiind darul cuiva Marea Unire, ci a fost o expresie deplină într-un moment rânduit de Dumnezeu, între marile ceasuri ale istoriei româneşti, când unitatea aceasta dintotdeauna a poporului român a putut să capete şi o expresie vizibilă şi recunoscută de către toţi. S-a vorbit şi se vorbeşte mereu despre unitatea geografică a pământului românesc. Teritoriul în care ne-am format şi în care am trăit istoria noastră este un teritoriu care are o geografică unitară, armonică".
Conferinţe în săptămâna a cincea din Postul Mare
Evenimentele organizate în această perioadă vor continua în diferite locaţii din Iaşi, printre care enumerăm: conferinţa ASCOR „Bunătatea - virtutea uitată a creştinilor", unde va vorbi PS Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, astăzi, 20 martie 2018, în Aula Magna UAIC.
De asemenea, va avea loc întâlnirea duhovnicească „Generaţia Centenar - şansă şi responsabilitate", unde părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, va vorbi tinerilor prezenţi mâine, 21 martie 2018, la Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici" din Copou.
Conferinţa „Procesul lui Iisus - radiografia mântuirii noastre", unde părintele prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj va vorbi auditoriului în Sala „Iustin Moisescu" din cadrul Ansamblului Mitropolitan joi, 22 martie 2018.
Totodată, părintele Stelian Tofană va vorbi în aceeaşi locaţie, vineri, 23 martie, despre „Ce înseamnă să Îl urmăm pe Iisus azi?", eveniment organizat de Parohia Curelari dimpreună cu Oastea Domnului.
Sâmbătă, 24 martie, la biserica „Sfântul Iulian din Tars" din complexul studenţesc Tudor Vladimirescu, se desfăşoară evenimentul „Pelerini cu Hristos spre înviere", în cadrul căruia IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, va conferenţia şi va lansa două volume, meditaţii la perioada Triodului.