„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Sediul APOR Iaşi, sfinţit de IPS Mitropolit Teofan
Miercuri, 25 noiembrie 2015, a avut loc sfinţirea sediului „Asociaţiei Părinţi pentru Ora de Religie" (APOR) - filiala Iaşi. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, răspunsurile fiind date de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare" din Iaşi. La eveniment au participat profesori ieşeni, părinţi şi copii, susţinători ai predării orei de religie în şcoală.
Din soborul slujitor au făcut parte şi arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. prof. dr. Alexandru Cristian Barnea.
La finalul slujbei, lect. univ. dr. Puiu Ioniţă, preşedintele APOR Iaşi, a subliniat că cei trei piloni ai educaţiei sunt Şcoala, Familia şi Biserica: „Am pus bazele spirituale şi materiale pentru o activitate care probabil va fi de lungă durată şi grea. Suntem angajaţi, în fond, într-o luptă pentru păstrarea unei identităţi, a unor valori şi a unor repere spirituale care i-au însoţit pe părinţii şi pe străbunii noştri veacuri de-a rândul. E o luptă care nu se mai dă cu sabia, ci la nivelul credinţei şi a statorniciei noastre, dar mai ales în ceea ce priveşte educaţia copiilor noştri. Una din valorile grav ameninţate astăzi - şi statisticile sunt foarte clare cu privire la acest lucru - este familia. Noi pledăm pentru familie; simbolul APOR este format din trei cercuri intersectate, adică cei trei piloni ai educaţiei - Biserica, Familia şi Şcoala. Nu dorim nimic altceva decât ca împreună - Şcoala, Familia şi Biserica, să formăm cetăţenii de mâine ai României".
În cuvântul rostit reprezentanţilor APOR, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut referire la importanţa misiunii creştine: „Şi în ţara noastră sunt foarte mulţi Zahei, care, dintr-o pricină sau alta, nu l-au cunoscut pe Domnul Hristos şi nu întotdeauna responsabilitatea pentru acest lucru le aparţine doar lor. Nu l-au cunoscut pe Domnul Hristos, dar şi ei, în adâncimea fiinţei lor, uneori fără să recunoască, simt că ar dori să-L vadă pe Mântuitorul. Să-i ajute Dumnezeu pe cei care l-au văzut deja pe Domnul Hristos şi l-au primit în casele lor - printre care vă număraţi şi dumneavoastră - să meargă chiar şi în casele acestor Zahei, în locuinţele lor fără icoane, fără candele şi fără credinţă în Dumnezeu, şi să le arăte că Domnul Hristos nu l-a evitat pe Zaheu, văzându-l pe acesta pe dinlăuntru, dincolo de aparenţe. Dacă aceşti oameni vor vedea în atitudinea dumneavoastră dorinţa reală de a-i primi şi pe ei în casa Domnului Hristos, cu certitudine veţi avea descoperiri uimitoare, când aceştia vor zice, asemenea lui Zaheu: «Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit»".
Ca semn vizibil de binecuvântare a activităţilor APOR Iaşi, IPS Mitropolit Teofan a dăruit pentru noul sediu din Iaşi, situat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în vecinătatea Policlinicii „Providenţa", o icoană cu Maica Domnului şi Pruncul.
APOR este o organizaţie non-guvernamentală independentă, apolitică şi fără afiliere confesională, formată din părinţi cu profesii diferite, printre care avocaţi, notari, jurnalişti, profesori, ingineri. Scopul principal al Asociaţiei este acela de a susţine şi îmbunătăţi predarea religiei în şcoală prin susţinerea şi promovarea valorilor religioase atât în rândul elevilor, cât şi în cel al părinţilor. Constituită pentru început la nivel central, Asociaţia a continuat înfiinţarea de filiale şi la nivel judeţean, pentru a putea sprijini în mod real predarea religiei în întreaga ţară.