„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Seminar de formare la Centrul pentru tineret Nemţişor
La Centrul pentru tineret Nemţişor din vecinătatea Mănăstirii Neamţ s-a desfăşurat, în perioada 29-31 octombrie 2018, o întâlnire de formare adresată celor 13 responsabili de tineret din cadrul protopopiatelor Arhiepiscopiei Iaşilor. La sesiunea de formare au participat responsabilii de tineret alături de echipa Departamentului Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor, care, cu ajutorul domnului Cristian Neguţ, trainer în cadrul Learning EcoSystems, au analizat şi definitivat rolul responsabilului de tineret din protopopiat, obiectivele de lucru pentru anul 2019, dar şi nevoile tinerilor şi cum poate Biserica răspunde acestor nevoi.
În debutul întâlnirii s-a analizat care este rolul preotului responsabil de tineret în cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor. Principala sarcină a preotului responsabil de activităţile cu tinerii la nivelul fiecărui protopopiat este de a sprijini preoţii din parohii pentru formarea grupurilor parohiale de tineret, de a împărtăşi metode, mijloace şi materiale necesare în activităţile cu tinerii şi de a facilita accesul la evenimentele majore ale Arhiepiscopiei dedicate tinerilor.
De ce este necesar un responsabil de tineret în fiecare protopopiat
Tinerii caută modele, un cadru în care să fie apreciaţi, caută să îşi descopere darurile şi să le pună în lucrare. În Arhiepiscopia Iaşilor, în cele trei judeţe - Iaşi, Neamţ şi Botoşani, sunt în jur de 210.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14-25 de ani. Oferta de activităţi propusă tinerilor noştri este foarte diversă, dar nu tot ce li se propune îi şi ajută, formează sau conduce spre o viaţă împlinită. Din experienţa activităţilor desfăşurate în ultimii ani în satele şi oraşele Arhiepiscopiei noastre, s-a observat că mulţi tineri sunt dezorientaţi, nu au găsit încă sensul vieţii lor şi trăiesc departe de Dumnezeu, însinguraţi. Sunt şi tineri care, descoperind prietenii sincere, au dobândit curajul de a face ceva pentru ceilalţi. Acceptarea invitaţiei de a se implica în activităţi diverse (tabere, organizarea de conferinţe, pelerinaje, seminarii, voluntariatul la casele de copii, bătrâni sau în penitenciar) adresată, de cele mai multe ori de grupurile de tineret din parohii, filialele ATOR sau ASCOR, i-a făcut pe aceştia să-şi schimbe viaţa.
S-au expus modurile prin care tinerii pot fi îndrumaţi să găsească în Biserică modelele şi cadrul în care talanţii lor să fie puşi în valoare şi înmulţiţi. De asemenea, s-au expus posibilităţile ca tinerii să îşi dorească o viaţă duhovnicească din care să izvorască bucuria şi dorinţa de a se implica atât în societate, cât şi în Biserică, devenind mădulare vii în Trupul lui Hristos.