„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Şezătoare ca pe vremuri, în vatra satului Poieniţa
„Lelea Mariţa de pe vale i-a chemat pe fiii satului la o sărbătoare…“. Cu aceste cuvinte, tinerii din Hârtoape şi Poieniţa i-au întâmpinat joi, 6 august 2015, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, pe toţi cei prezenţi la prima şezătoare organizată după mulţi ani pe meleagurile comunei Vânători.
Din dorinţa de a reînvia vechile tradiţii locale, în spiritul întâlnirilor de altădată din vatra satului, aproximativ treizeci de actuali şi foşti elevi ai Şcolii Gimnaziale Hârtoape, coordonaţi de doamna învăţătoare Elena-Daniela Tarcan, au readus în atenţia sătenilor frumuseţea portului popular, dar şi măiestria cântecelor şi jocurilor din bătrâni.
Într-o atmosferă de adevărată sărbătoare, şezătoarea i-a purtat în timp atât pe cei tineri, cât şi pe cei mai în vârstă, care împreună au retrăit pentru două ore într-o lume aparent apusă, dar care a dovedit de fiecare dată că poate renaşte, împărtăşindu-ne din nesfârşitele ei comori. Cântece populare acompaniate de fluier precum „Mândră floare trandafir“, „Cântă cucu-n Bucovina“ şi „Trandafir de la Moldova“ s-au împletit armonios cu cântecul religios - „Tu, Măicuţă Sfântă“, cu vorba de duh, cu poezia şi cu stigăturile bătrâneşti. Nu au lipsit nici momentele speciale: un interviu cu una din bătrânele satului, septuagenara Elena Antoci, care a vorbit despre preocupările şi vestimentaţia sătenilor din trecut şi jocul străvechi de invocare a ploii, Paparuda, interpretat de tinerele fete. În final, Grupul folcloric „Gheorghe Jitaru“ a interpretat mai multe piese din repertoriul propriu şi din cel local.
Impresiile participanţilor stau mărturie:
„A fost o zi grozavă. Am fost impresionat în special de portul popular.“ (Rareş Filip, 13 ani)
„Am asistat la o activitate foarte frumoasă. Am purtat cu drag costumul popular, am cântat. M-am simţit extraordinar.“ (Maria Narcisa Balan, 11 ani)
„Mi-a plăcut mult această întâlnire. Aş vrea să repet experienţa.“ (Denisa Maria Danţuş, 13 ani)
„A fost frumos. Mi-a plăcut Grupul «Gheorghe Jitaru», dar mai ales portul popular şi faptul că prin cântec am reuşit să transmit oamenilor un mesaj deosebit.“ (Ştefan Chihaia, 15 ani)
Coordonatorul activităţii artistice, doamna Elena Daniela Tarcan, ne-a mărturisit: „A fost o experienţă nouă pentru noi. Încercând să scoatem în evidenţă valorile satului, am avut ideea de a întâlni cele două generaţii, pentru că de la bătrânii noştri putem învăţa multe. Am considerat, de asemenea, că o şezătoare reprezintă un mijloc complex de educare a tinerilor. Ei pot fi continuatorii tradiţiilor, ai portului popular, ai graiului local, dar şi ai vieţii religioase. Sunt plăcut surprinsă de interesul tinerilor şi de deschiderea pe care au avut-o în acest demers.“
Şezătoarea organizată la Centrul Social de Sprijin pentru Părinţi şi Copii din Hârtoape - Poieniţa este parte a unui amplu proiect ce s-a desfăşurat la nivelul comunei Vânători în ultimii cinci ani. Proiectul intitulat „Prima prioritate: niciun copil invizibil“ şi demarat în anul 2011 a fost finanţat şi coordonat de UNICEF România în parteneriat cu Instituţia Prefectului Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, având ca scop furnizarea unui model de dezvoltare a serviciilor bazate pe comunitate, în vederea creşterii impacului politicilor de protecţie socială asupra familiilor şi copiilor săraci şi excluşi din punct de vedere social.
Dumitriu Crenguţa, asistent social UNICEF pentru comuna Vânători, ne-a declarat: „În toţi aceşti ani, la nivelul comunei au fost implementate micro-granturi în cadrul cărora s-au desfăşurat mai multe activităţi care au implicat copii aflaţi în situaţii de vulnerabilitate. Activitatea de astăzi îşi propune să aducă împreună tineri din medii diferite şi bătrâni ai satului, pentru cunoaştere şi socializare, cu scopul de a transmite valorile tradiţionale, de a reactiva spiritul satului (dansuri populare, obiceiuri) şi de a desfăşura activităţi cu caracter educativ prin împărtăşirea experienţei de viaţă a bătrânilor“.
La sărbătoarea satului au asistat primarul comunei Vânători, dl. Constantin Lupu, reprezentanţi ai Consiliului Local şi ai autorităţilor locale, preoţi şi cadre didactice din comună, peste 150 de locuitori din Hârtoape, Poieniţa şi Gura Bâdiliţei, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, precum şi mai mulţi invitaţi din comuna Cepleniţa, una dintre cele patru comune ieşene, beneficiare ale proiectului UNICEF. (Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea)