„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Şezătoare tradiţională la Ghergheşti
Şcoala Gimnazială nr. 1 Ghergheşti din satul Miceşti, judeţul Vaslui, a fost miercuri, 6 martie, gazda unui eveniment dedicat Anului omagial al satului românesc. Copii de clasele primare, părinţi şi bunici, preotul satului şi cadre didactice au luat parte la o şezătoare tradiţională cu prilejul începutului de primăvară.
Evenimentul, organizat de preotul paroh Ciprian Apopei din satul Ghergheşti, Protopopiatul Bârlad, şi dascălii şcolari Vasile Stoica şi Ramona Stoica, a marcat ziua porţilor deschise la Şcoala Gimnazială nr. 1 Ghergheşti - sat Miceşti, judeţul Vaslui. Copiii claselor primare au realizat cu câteva zile înainte de eveniment desene cu specificul satului românesc, icoane pe sticlă, au compus poezii cu tema tradiţiilor populare pe care le-au recitat în cadrul şezătorii, au creat sculpturi şi broderii din materiale neconvenţionale pe care le-au expus în incinta unităţii şcolare. Totodată, au confecţionat mărţişoare pe care le-au dăruit în sat bătrânilor pe care i-au vizitat acasă după încheierea evenimentului care a avut loc la şcoală.
În cadrul şezătorii, s-au intonat cântece religioase şi populare, cei prezenţi fiind invitaţii copiilor la dansuri tradiţionale specifice satului românesc. Toţi cei implicaţi au purtat ii tradiţionale. Preotul satului, pr. Ciprian Apopei, a ţinut o cuvântare despre caracteristicile satului românesc, în trecut şi prezent, fiind expusă apoi o prezentare a bisericii din lemn monument istoric din satul Corodeşti, la 2 km distanţă de satul Miceşti, cu hramul „Sfântul Nicolae”.
Evenimentul, organizat miercuri în Episcopia Huşilor, se înscrie în seria manifestărilor dedicate Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari).