„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Sfânta Cruce este semnul identităţii noastre“
Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Roman au participat duminică, 3 aprilie 2016, la prima ediţie a procesiunii „Calea Crucii“ din Parohia Ion Creangă, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ.
Cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Parohia Ion Creangă din Protoieria Roman a fost organizată, în Duminica Sfintei Cruci, prima ediţie a procesiunii „Calea Crucii“. La orele amiezii, clerul şi credincioşi s-au adunat la poalele Dealului Muncelu, pentru a-l întâmpina pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. După cum ne-a relatat pr. Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, ierarhul a rostit un cuvânt despre importanţa Crucii şi despre semnificaţia prezenţei troiţelor în viaţa unei comunităţi: „Sfânta Cruce este semnul identităţii noastre. Cine nu se regăseşte în Cruce nu se regăseşte nici în Iisus Hristos - Domnul istoriei şi, totodată, nu poate avea identitatea de creştin aparţinând acestui popor binecuvântat de Dumnezeu“. IPS Ioachim a remarcat că procesiunea din Parohia Ion Creangă este o noutate pentru Eparhia Romanului şi Bacăului, astfel că a întocmit un hrisov care va fi aşezat în biserica satului pentru aducere-aminte şi retrăire a acestui eveniment.
Opriri la cele 14 troiţe
Arhipăstorul Eparhiei Romanului şi Bacăului a oficiat Agheasma mică şi a sfinţit troiţele amplasate de o parte şi de alta a traseului ce se înalţă până în vârful Dealului Muncelu, pe o lungime de doi kilometri, numit de localnici Drumul Crucii. „Cele câteva sute de pelerini, împreună cu preoţii, măicuţele de la Centrul Eparhial Roman, copiii de la Şcoala Generală din comuna Ion Creangă şi creştinii îmbrăcaţi în port naţional, care au purtat în procesiune Sfânta Cruce, l-au însoţit pe ierarh. La fiecare dintre cele 14 troiţe s-a făcut câte o oprire“, a relatat preotul consilier Valentin Băltoi. Pe platoul Muncelului, Înaltpreasfinţia Sa a rostit rugăciuni pentru ca cerul să dea ploi la bună vreme pe pământ. În acest cadru festiv, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a oferit diplome de excelenţă ctitorilor celor 14 troiţe. La rândul său, părintele Constantin Buda, parohul din localitatea Ion Creangă, a evidenţiat efortul pe care comunitatea locală l-a depus pentru finalizarea proiectului duhovnicesc, ce a debutat în urmă cu doi ani.