„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfânta Liturghie misionară în satul Lungani
Duminică, 11 iunie, de ziua Tuturor Sfinţilor, am avut şansa să fiu părtaşă, alături 18 tineri atoreni şi din grupul Prietenilor Sfinţilor Trei Ierarhi de la Colegiul Pedagogic din Iaşi, la un moment de împreună-rugăciune, o Sfântă Liturghie în biserica ce-l are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae, în satul Lungani, judeţul Iaşi.
Părintele paroh Ilie Bâia ne-a oferit posibilitatea de a da răspunsurile la strană împreună cu tinerii şi cu o parte din credincioşii prezenţi la slujbă. Experienţa Sfintei Liturghii şi a cuvântului Evangheliei m-a determinat să conştientizez încă o dată care este menirea mea, şi a fiecărui om care doreşte să fie fericit aici şi în veşnicie: aceea de a ne sfinţi, de a ne umple de Duhul Sfânt, de a-I da voie lui Hristos să „prindă chip în noi".
Şi nu suntem singuri în efortul nostru de a ne sfinţi. Hristos ne-a arătat că e posibil acest lucru şi că e împreună-călător cu noi în lucrarea noastră de a ne înmulţi darurile primite tot de la El. Sunt o mulţime de oameni, din toate timpurile, de toate vârstele, cu responsabilităţi mai mari sau mai mici, care au înţeles că dacă nu se împrietenesc cu Hristos, îşi ratează viaţa, nefăcând ce a ţinut de ei pentru a-I deveni prieteni, fiind astfel cu adevărat fericiţi. Ei sunt sfinţii, prietenii lui Hristos care doresc să fie şi prietenii noştri.
Sfinţii au avut curajul să spună „nu" lumii, atunci când aceasta îi rupea de Hristos. Unii au mărturisit Adevărul chiar cu preţul vieţii lor. Alţii au ales să se despartă de lume, să se retragă în pustietăţi, dar să poarte şi să ajute prin rugăciunea lor întreaga lume. Alţii, deşi conducători politici sau spirituali ai poporului, au ales să le slujească celor pe care îi conduceau, şi astfel au ajuns mari nu doar în faţa oamenilor, ci şi a lui Dumnezeu. Toţi aceştia ne învaţă că şi noi, cei de azi, dacă ne ostenim să ne facem datoria acolo unde suntem, dacă avem înţelepciunea să folosim armele pe care le-au folosit şi ei în lupta cu păcatul, putem fi biruitori.
Mi-am dat seama că am mult de lucru. E nevoie să aleg bine când să spun da şi când să spun nu, cu cine să mă însoţesc şi cu cine nu. Nădăjduiesc că voi reuşi cu ajutorul duhovnicului şi al prietenilor adevăraţi să ies şi eu biruitoare. (Georgiana Nistor, prietenă a Sfinţilor Trei Ierarhi)