„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sfânta Parascheva venerată la Iaşi de mii de pelerini
La Catedrala Mitropolitană din Iaşi au debutat ieri, 11 octombrie 2018, manifestările prilejuite de hramul acestui sfânt locaş. Credincioşii din mai multe părţi ale ţării au venit în capitala Moldovei pentru a se închina la cinstitul odor al celei cunoscute în popor ca „Sfânta Vineri”.
Clopotele Catedralei Mitropolitane din Iaşi au răsunat ieri-dimineaţă după oficierea slujbei Acatistului de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în dreptul raclei Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Cu prilejul cinstirii Cuvioasei de la Iaşi (14 octombrie), sfintele moaşte au fost scoase în procesiune pentru a fi aşezate în baldachinul special amenajat şi împodobit cu flori. În dreptul absidelor şi Sfântului Altar s-au rostit ectenii, iar pe parcurs s-a intonat troparul Sfintei Parascheva. Credincioşii veniţi de aproape şi de departe s-au închinat cu evlavie celei cunoscute în popor ca fiind „Sfânta Vineri”.
„Vin de mai mulţi ani la Sfânta Parascheva pentru a mă închina la sfintele ei moaşte. Bunul Dumnezeu ne-a ajutat prin rugăciunile Cuvioasei în fiecare an şi ne-a dăruit sănătate copiilor. În acest an, ne-am organizat împreună cu alţi prieteni şi am venit la Iaşi”, a declarat Gheorghe Stelică din Bucureşti. „Am venit la Sfânta Parascheva ca să o rog să-mi dea sănătate. Sunt din Dâmboviţa, iar acest pelerinaj este ceea ce putem să-i oferim Cuvioasei de ziua ei”, s-a exprimat Ilinca. „Mă apropii de Sfânta Parascheva cu rugăciunile pentru copii, pentru părinţi, pentru bunici şi pentru toată lumea. Anul acesta vin pentru prima dată la Sfânta Parascheva. Îmi îndrept paşii cu nevrednicie către sfânta raclă şi mă rog doar pentru iertarea păcatelor şi pentru sănătate”, a spus Elena din Voluntari. Cele câteva secunde petrecute în dreptul moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva sunt cununa jertfei şi ostenelilor depuse de către pelerini. Odată aşezaţi la rând, pelerinii ies parcă din timp şi se înarmează cu răbdare, cu nădejde şi cu dragoste faţă de Sfânta ce le mângâie rănile sufletului şi vindecă bolile trupului.