„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sfânta Treime prăznuită la biserica maramureşeană din satul Mănăstirea Neamţ
Biserica maramureşeană din satul Mănăstirea Neamţ şi-a serbat hramul. Manifestările pentru prăznuirea sărbătorii Sfintei Treimi au început din Duminica Pogorârii Sfântului Duh, hramul mic al Mănăstirii Neamţ, când pe scena din incinta mănăstirii s-a oficiat Vecernia după Sfânta Liturghie. La final, părintele stareţ Benedict Sauciuc a invitat pelerinii prezenţi la hramul Parohiei „Sfânta Treime“ din satul Mănăstirea Neamţ.
Luni, 20 iunie 2016, bijuteria arhitecturală din lemn de stejar a fost neîncăpătoare. Ziua praznicului Sfintei Treimi a început cu slujba Utreniei, a continuat cu slujba Aghesmei mici oficiată la Cerdacul Maicii Domnului, după care a urmat procesiunea în biserică. La ora 9:30, un sobor de 12 preoţi şi diaconi, sub protia părintelui arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a început Liturghia solemnă în cinstea Sfintei Treimi. Răspunsurile la strană au fost date de membrii corului comunei Vânători Neamţ, intitulat „Vânătorii lui Ştefan cel Mare“.
La momentul chinonicului, grupul misionar al Parohiei „Sfânta Treime“ a interpretat câteva cântece patriotice, apoi părintele George Măriuţa, directorul Centrului „Vestitorii bucuriei“ de la Bălţăteşti, a ţinut un cuvânt de învăţătură pentru pelerinii prezenţi. După otpustul Sfintei Liturghii, părintele stareţ a făcut un scurt istoric al bisericii reliefând totodată buna colaborare dintre parohie şi mănăstire, dând exemplul comuniunii dintre Persoanele Sfintei Treimi. După prezentarea părintelui stareţ, părintele profesor Constantin Cristian Andron, parohul bisericii maramureşene „Sfânta Treime“ din satul Mănăstirea Neamţ, a mulţumit tuturor colaboratorilor, părinţilor invitaţi, dar şi poporului care a venit să se roage în duh de bucurie la hramul bisericii. La eveniment au participat autorităţile locale, doamna primar a comunei Vânători Neamţ - Maria Petraru şi domnul primar al comunei Urecheni, Ion Tănăselea. În curtea bisericii s-a oficiat slujba Parastasului, după care pelerinii au participat la o agapă oferită de familia Eugen şi Maria Frunză, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu în Treime lăudat.
Biserica maramureşeană de la Mănăstirea Neamţ (sat) este construită lângă Cerdacul Maicii Domnului, ridicat de stareţul Neonil Buzilă în anul 1839, în amintirea minunii din 28 octombrie 1822, când faţa icoanei Maicii Domnului din ctitoria ştefaniană din lavra Neamţului şi-a luminat faţa pe acest loc. Pentru cei care doresc să descopere şi să viziteze acest loc binecuvântat pot ajunge mergând pe drumul ce leagă mănăstirea de schiturile Icoana Nouă şi Veche.