„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Sfântul Andrei a adus la Iaşi „bucuria mărturisirii lui Hristos“
Programul liturgic prilejuit de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi a continuat miercuri seară (n.r. 12 octombrie 2016) cu slujba Privegherii în cinstea Aducerii la Iaşi a Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Insula Cipru.
O parte dintre credincioşi au fost prezenţi în catedrala ieşeană, iar alţi pelerini au ascultat rugăciunile slujbei la rândul Sfintei Parascheva. Slujba a avut o semnificaţie aparte, întrucât a marcat două decenii de când moaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse la Iaşi cu prilejul sărbătorii Ocrotitoarei Moldovei. Protosinghelul Hrisostom Andrioara, slujitor în cadrul Mănăstirii Copou din Iaşi, a avut prilejul acum 20 de ani să participe la momentul istoric al Bisericii Ortodoxe din Moldova. „Venirea la Iaşi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei a cuprins de bucurie întreaga ţară, dar şi pe românii aflaţi în străinătate. După secole, Sfântul Apostol Andrei a venit să aducă aceeaşi bucurie a mărturisirii lui Hristos pe pământul românesc. Sfântul Andrei a unit acum două decenii toţi creştinii să poată să vină la Iaşi pentru a simţi bucuria întâlnirii cu sfinţii lui Dumnezeu. El ne-a lăsat puterea de a aduce la Hristos pe toţi cei care vor să păşească pe calea mântuirii. Bucuria a fost mare la Catedrala Mitropolitană din Iaşi acum două decenii, întrucât s-a deschis şirul poposirii la Iaşi a diferitelor moaşte ale sfinţilor din alte ţări ortodoxe“, a amintit protosinghelul Hrisostom Andrioaia. Pe parcursul nopţii dintre 12 şi 13 octombrie pelerinii au stat în ploaie şi frig la rând pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva şi a Sfântului Cuvios Neofit.