„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfântul Atanasie Athonitul sărbătorit în Schitu Frumoasa
Singura biserică din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului ce poartă hramul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul şi-a sărbătorit vineri, 5 iulie 2019, ocrotitorul. Aceasta se află în Parohia Schitu Frumoasa, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău.
Bisericuţa de lemn şi satul Schitu Frumoasa, ocrotite de Sfântul Atanasie Athonitul, au îmbrăcat vineri, 5 iulie 2019, haine de sărbătoare. Prăznuirea Sfântului Cuvios Atanasie a început în ajunul sărbătorii, când 18 preoţi au săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia. Credincioşii din satul Schitu Frumoasa, din împrejurimi, dar şi pelerini din toate zonele ţării au participat în ziua hramului la slujba Utreniei şi a Acatistului, săvârşite de soborul de preoţi sub protia părintelui Costel Mareş, protopop de Moineşti, pe locul vechiului altar de vară. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe locul noului altar de vară, care este în curs de finalizare. În cuvântul de învăţătură, părintele protopop Costel Mareş a subliniat importanţa sărbătorii, evidenţiind legătura strânsă a oamenilor din satul Schitu Frumoasa şi Sfântul Munte Athos. De asemenea, s-a amintit că Sfântul Atanasie Athonitul a ctitorit Marea Lavră din Sfântul Munte Athos. Părintele Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki - Grecia şi ctitorul Bisericii „Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul”, a transmis mulţumiri Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim şi gândurile părinteşti preoţilor slujitori şi pelerinilor. Fiecare pelerin a fost servit cu câte o gustare pregătită cu acest prilej. Biserica „Sfântul Atanasie Athonitul” a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki - Grecia, fiind sfinţită în anul 2008 de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim şi de Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Biserica a fost construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae Pântea, în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos, având un statut special. Este singurul locaş de închinăciune din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului ocrotit de Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.