„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sfântul Dosoftei, ocrotitorul Seminarului Teologic Ortodox din Suceava
Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit miercuri, 13 decembrie, pe Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, prilej de bucurie pentru elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Suceava, care şi-au sărbătorit ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie dedicată hramului unităţii de învăţământ a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“.
Elevi, profesori şi credincioşi apropiaţi de seminarul sucevean au venit în număr mare miercuri, 13 decembrie, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Părintele Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul seminariştilor suceveni secondat de toţi elevii aflaţi in biserică. Din soborul co-slujitor nu au lipsit pr. prof. Bogdan Cojoleanca, directorul Seminarului Teologic de la Suceava, şi pr. prof. dr. Paul Valenciuc, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
„Două sunt armele, ajutoarele, pe care le are la îndemână un slujitor al Bisericii atunci când se uită în viaţa Sfântului Ierarh Dosoftei. La cursul de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, mai mult ca sigur, cei care aţi făcut deja pagina cu acest mare ierarh al Bisericii noastre, a trebuit să învăţaţi un citat din Ion Neculce. Dacă nu l-aţi învăţat, e timp şi de acum. A scris cronicarul înţelept, în cuvinte puţine, că acest Dosoftei Mitropolitul nu era «om prost de felul lui», adică nu era om neînvăţat. Mai mult decât atât, era «neam de mazâl», adică neam mare, neam de boier. Şi urmează în citat partea cea mai importantă pentru noi: «Prea învăţat, multe limbi ştia: elineşte, latineşte, sloveneşte, şi altă adâncă carte şi-nvăţătură». Şi iarăşi un lucru foarte important de subliniat zice cronicarul: «Deplin călugăr şi cucernic, şi blând ca un miel, că zic oamenii că-i sfânt. În ţara noastră, pe ceasta vreme nu este om ca acela»“, le-a spus PS Părinte Damaschin elevilor seminarişti.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei“ a fost înfiinţat în anul 1991, cu binecuvântarea şi prin osteneala Înaltăreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi a funcţionat în vecinătatea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou“, în oraşul Suceava, pe strada Ion Vodă Viteazul, nr. 2, până în ianuarie 2015, când într-un incendiu clădirea şcolii a fost distrusă în întregime. După incendiul devastator, corpul profesoral şi întregul efectiv de elevi seminarişti au fost transferaţi într-o clădire provizorie, oferită de Colegiul „Petru Muşat“. Asigurându-se astfel temporar spaţiul de cazare, masă şi săli de clasă pentru studiu, seminarul sucevean a putut depăşi impasul dificil în care s-a aflat, continuându-şi activitatea de studiu şi formare teologică a elevilor înscrişi la clasă. Mai mult chiar, în corpul de clădire oferit, pr. Ghrichentie Natu, spiritualul şcolii, a reuşit să amenajeze un mic paraclis pentru practica zilnică a programului spiritual din seminar.