„Zis-a Domnul: Nu judecați și nu veți fi judecați; nu osândiți și nu veți fi osândiți; iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da; turna-vor în sânul vostru o măsură bună, îndesată,
Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, sărbătorit la aşezământul monahal căruia îi este ocrotitor
De sărbătoarea Sfântului Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopul Romanului (30 august 2019), Schitul Sihăstria Râşcăi din Protopopiatul Fălticeni şi-a celebrat hramul în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a săvârşit Sfânta Liturghie alături de un sobor de stareţi, preoţi şi diaconi din localităţile învecinate şi din alte judeţe.
Bucuria duhovnicească a vieţuitorilor acestui aşezământ monahal, dar şi a mulţumii de pelerini prezenţi a fost deplină şi prin săvârşirea slujbei de sfinţire a celor 10 clopote noi, înaintea săvârşirii Sfintei Liturghii pe un podium special amenajat în apropierea schitului. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfântul Ioan de la Râşca”, care este formată din preoţii din cadrul Protoieriei Fălticeni şi de Grupul psaltic „Makarios”. În cadrul slujbei arhiereşti, ierodiaconul Ştefan a fost hirotonit diacon pe seama aşezământului monahal.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Părinte Pimen a rostit un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, arătând virtuţile şi nevoinţa ca monah ale Sfântului Ioan de la Râşca, care a „trăit viaţa ca frate, apoi ca monah şi apoi ca episcop prin nevoinţă şi sărăcie, mulţumindu-se cu strictul necesar, aşa cum se cuvine şi omului zilelor noastre, pentru a avea o viaţă cumpătată. Nu trebuie să trăim şi să agonisim doar pentru noi, ci şi pentru aproapele nostru care are mai puţin. Ne aflăm astăzi în unul dintre locurile în care Sfântul Ioan de la Râşca şi Secu a sihăstrit şi venea periodic pentru a se nevoi mai mult. Acest lucru îl simţim şi noi, în acest loc mirific, în multitudinea de culori a acestei frumoase păduri, atât de frumos colorată de Dumnezeu, aşa cum ne sunt şi sufletele noastre. Dumneavoastră, credincioşii, veniţi la mănăstirile şi schiturile noastre spre înălţare sufletească, aşa cum vă îndreptaţi şi iubiţi şi bisericile din parohiile dumneavoastră şi pe părinţii voştri duhovniceşti, cu care de multe ori mergeţi împreună în pelerinaje şi la astfel de slujbe. Să ştiţi că şi noi, cei care suntem în mănăstiri, datorăm totul preoţilor de mir care ne-au educat de mici împreună cu părinţii noştri, iar temelia vieţii noastre duhovniceşti sunt mama, tata şi preotul paroh”.
Preacuviosul părinte arhimandrit Mihail Bălan, stareţul schitului, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen pentru prezenţă şi slujirea la slujba hramului şi pentru dragostea necontenită pe care o are faţă de aşezământul monahal din „Poiana lui Ioan”.
Prăznuirea s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească de obşte pentru toţi pelerinii prezenţi, iar un grup de copii din comuna Baia a interpretat un frumos moment artistic despre Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt. La final, credincioşii prezenţi au asistat la un recital la clarinet şi vioară.
Schitul Sihăstria Râşcăi se află la o distanţă de aproximativ 30 km de municipiul Fălticeni, dintre care 8 km sunt desfăşuraţi pe drum forestier. Aşezământul monahal se află pe locul în care, pentru o anumită perioadă, Sfântul Ierarh Ioan a vieţuit când era ucenic la Mănăstirea Râşca. Piatra de temelie a schitului fost aşezată în anul 2016, construindu-se ulterior un corp pentru chilii şi unul pentru pelerini. Biserica nouă a fost ridicată în 8 luni, acum efectuându-se pictura interioară. Pe lângă lucrările propriu-zise, se doreşte ca în viitorul apropiat să se amenajeze aici şi un loc de tabără pentru copiii orfani şi pentru copiii care provin din familii cu situaţie materială precară.