„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, serbat pentru prima dată la Iași
În calenadrul Bisericii Ortodoxe Române a fost pomenit ieri, 26 ianuarie 2018, pentru prima dată, Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei. Canonizarea Mitropolitului Iosif Naniescu a avut loc în ședința Sfântului Sinod al Bisericii noastre din data de 5 octombrie 2017.
La Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi. La final, părintele profesor doctor Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a prezentat principalele virtuți pentru care a fost trecut în rândul sfinților Mitropolitul Iosif Naniescu. „Era un om foarte râvnitor, iubitor de Biserică și de semeni. A ridicat această frumoasă catedrală, îngrijindu‑se de dotarea ei. De la catedrală și până la reședința mitropolitană oferea săracilor tot salariul pe o lună. Zilnic, peste o sută de săraci veneau la el. Sufrageria lui era cantina studenților săraci. Era un om foarte rugător și foarte harnic. După ce bătea clopotul, întra în catedrală pentru a se închina. Pe cât posibil, seara și dimineața participa la sfintele slujbe”, a amintit părintele Ion Vicovan. Originar din Basarabia, Iosif Naniescu a păstorit timp de 27 de ani ca Mitropolit al Moldovei. A continuat opera începută de Mitropolitul Veniamin Costachi, finalizând construcția catedralei din Iași. Milostenia Mitropolitului Iosif Naniescu a rămas în conștiința tuturor, fiind numit din timpul vieții „cel sfânt și milostiv”. Locul de veci al Mitropolitului Iosif Naniescu se află pe partea dreaptă a Catedralei Mitropolitane din Iași, foarte aproape de zidurile bisericii.