„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Sfântul Ierarh Nectarie serbat în capitala Moldovei
Mii de credincioşi au participat ieri, 9 noiembrie 2018, la hramul Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie” din Iaşi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Părinte Veniamin, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La final a avut loc procesiunea cu moaştele Sfântului Nectarie şi un concert de muzică religioasă.
Biserica Ortodoxă l-a serbat ieri, 9 noiembrie 2018, pe Sfântul Ierarh Nectarie, vindecătorul de cancer. Singura biserică din Iaşi ce îl are ca ocrotitor şi care adăposteşte un fragment din sfintele sale moaşte a îmbrăcat straie de sărbătoare. Joi, 8 noiembrie, la orele serii, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de către Preasfinţitul Veniamin, Episcopul Basarabei de Sud, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Într-o linişte desăvârşită şi într-o atmosferă duhovnicească, slujba din ajunul cinstirii unuia dintre cei mai mari sfinţi mărturisitori ai dreptei credinţe ortodoxe a adunat peste 2.000 de credincioşi din oraşul Iaşi, dar şi din alte părţi ale ţării. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Nectarios” al Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie”, dirijat de profesorul Daniel Popa, cântările ducându-i pe toţi cei prezenţi în atmosfera Imperiului Bizantin.
Preasfinţitul Părinte Veniamin a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre evlavia pe care credincioşii o arată faţă de Sfântul Ierarh Nectarie, exprimându-şi în acelaşi timp bucuria pentru că a slujit cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la prima slujbă din cadrul hramului locaşului de închinăciune aflat în sărbătoare. La rândul său, părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului 1 Iaşi, a făcut o prezentare a Parohiei „Sfântul Nectarie” din Iaşi, unde s-a reuşit cu ajutorul credincioşilor să se ridice actuala biserică. Părintele paroh Petrică Lehaci a mulţumit Preasfinţiei Sale pentru că a slujit Vecernia unită cu Litia, mărturisind că în cadrul slujbei a simţit prezenţa Sfântului Nectarie. Pelerinii prezenţi au primit la ieşirea din locaşul de închinăciune litie, dar şi un pachet cu alimente. În ziua cinstirii vindecătorului de cancer, s-au oficiat Acatistul şi Utrenia, urmate de Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Părinte Veniamin, alături de un sobor de preoţi şi diaconi de pe ambele maluri ale Prutului. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie”, dirijat de Ana Dumitru.
După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a punctat principalele date din viaţa Sfântului Ierarh Nectarie, îndemnând oamenii să fie aproape de sfânta biserică şi să mărturisească dreapta credinţă. Numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos. În cadrul slujbei, s-a citit rugăciunea de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, dar şi rugăciunea de dezlegare de către PS Părinte Veniamin. Preasfinţia Sa şi-a manifestat recunoştinţa faţă de părintele paroh Petrică Lehaci pentru că l-a invitat la hramul Bisericii „Sfântul Nectarie” şi a prezentat pe scurt istoria zbuciumată a Episcopiei Basarabiei de Sud.
A urmat procesiunea cu racla în care se află un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, purtată în mâini de Preasfinţia Sa. În dangătul clopotelor şi al cântărilor religioase, soborul slujitorilor a înconjurat locaşul de închinăciune. Programul manifestărilor s-a încheiat cu un concert de muzică religioasă susţinut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iaşi, dirijat de maestrul Doru Morariu.