„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin va fi serbat la Pocrov
Schitul Pocrov al Mănăstirii Neamţ din judeţul Neamţ îl va serba joi, 14 aprilie 2016, pe Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului. În cinstea ctitorului aşezării monahale de la Pocrov se va săvârşi Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.
Ctitoria Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, ce dăinuie şi astăzi la Schitul Pocrov din judeţul Neamţ, va îmbrăca joi, 14 aprilie 2016, straie de sărbătoare. La acest moment de sărbătoare sunt aşteptaţi să participe stareţi şi stareţe, părinţi din parohii şi pelerini din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Cu toţii îşi vor manifesta astfel dragostea faţă de ierarhul ce a intrat deja şi oficial în rândul vrednicilor mărturisitori ai Ortodoxiei româneşti, pomeniţi cu multă evlavie în rugăciunile celor aflaţi încă pe cărarea Împărăţiei cerurilor. „În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Pahomie, joi, 14 aprilie 2016, de la ora 9:00, se vor oficia slujba Acatistului, Ceasul al IX-lea şi Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite. Îi aşteptăm la această sărbătoare pe toţi pelerinii care au evlavie la Sfântul Pahomie, dar şi la sfinţii care au vieţuit de-a lungul vremii la Pocrov. Ne vom ruga în cadrul Liturghiei Sfântului Grigore Dialogul pentru pace în lume, pentru ierarhii Bisericii noastre şi pentru tot poporul cel binecredincios de pretutindeni. Nădăjduim că sfintele slujbe închinate Sfântului Pahomie, frumuseţea şi liniştea din poiana Pocrovului ne vor înălţa sufletele spre ceruri“, s-a exprimat ieromonahul Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov. Amintim că Biserica „Acoperământul Maicii Domnului“ a Schitului Pocrov a fost ridicată de Sfântul Pahomie. În apropierea aşezământului monastic se află izvorul sfântului. Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut în jurul anului 1674 ca fiu de preot din satul Gledin, părţile Bistriţei, în pământul sfânt al Transilvaniei, purtând numele Petru Pencu. Ca mulţi alţi credincioşi ortodocşi ardeleni, aflaţi sub opresiune calvinistă, a trecut în Moldova, dornic de o aleasă viaţă duhovnicească, aşezându-se la Mănăstirea Neamţ. Aici a intrat în monahism sub numele de Pahomie prin 1697, ajungând în scurt timp stareţ al mănăstirii. După numai doi ani, pleacă în Rusia, fiind atras de faima Sfântului Dimitrie, Mitropolitul Rostovului, care lucra mult pentru înviorarea vieţii creştine. Prin toată activitatea sa de trăitor profund al Ortodoxiei, mai ales prin viaţa sa îmbunătăţită, prin călătoriile sale în Rusia şi relaţiile duhovniceşti stabilite cu Sfântul Dimitrie al Rostovului, Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin se înscrie între marii arhierei care au făcut istorie vie în pământul Moldovei. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 14-15 noiembrie 2006, a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, cu ziua de prăznuire pe 14 aprilie. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Pahomie, Episcopul Romanului, a avut loc pe 14 aprilie 2007 în localitatea Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud.