„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Sfântul Nectarie a trăit o viaţă marcată de multă smerenie“
Pelerinii din mai multe părţi ale ţării au venit în zilele de 8 şi 9 noiembrie 2015 la Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie“ din cartierul ieşean Alexandru cel Bun pentru a participa la hramul acestui locaş de închinăciune. Oamenii s-au rugat în cadrul sfintelor slujbe şi s-au închinat la racla ce adăposteşte sfintele moaşte.
Biserica „Sfântul Ierarh Nectarie“ din Iaşi şi-a serbat ieri ocrotitorul. În ajunul sărbătorii, la orele serii, credincioşii au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia, locaşul de închinăciune devenind neîncăpător. Oamenii şi-au arătat astfel dragostea faţă de Sfântul Nectarie, Vindecătorul de boli, mai ales că în sfântul locaş amintit se află din anul 2006 şi un fragment din sfintele lui moaşte. Cu toţii au înălţat rugăciuni de slavă şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi sfântului ocrotitor, ce a schimbat cursul istoric al parohiei, de când a venit la Iaşi prin odoarele sale. Slujba Vecerniei a fost săvârşită de părintele Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, din soborul slujitorilor făcând parte părinţi inspectori de la Centrul eparhial Iaşi şi preoţi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În cadrul slujbei, s-au rostit ectenii şi rugăciuni pentru sănătatea celor care suferă de pe urma incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti. Predica de la finalul slujbei a fost adresată de părintele prof. univ. dr. Vasile Nechita, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa, care a făcut referire la importanţa sfinţilor în viaţa credincioşilor, dar mai ales a Sfântului Ierarh Nectarie. A urmat cuvântul părintelui protopop Toma Gradinaciuc, care l-a felicitat pe preotul paroh Petrică Lehaci şi pe cei ce au ajutat la ridicarea şi înfrumuseţarea Bisericii „Sfântul Ierarh Nectarie“: „Sfântul Nectarie să vă fie întotdeauna ocrotitor, rugător şi tămăduitor pentru binele şi binecuvântarea vieţii dumneavoastră. Podoaba cea mai frumoasă a unei biserici este dată de prezenţa credincioşilor, oricât de frumos ar fi un locaş de închinăciune. Rugăm pe Hristos să vă ţină apropiaţi de sfânta biserică!“. Părintele paroh Petrică Lehaci a mulţumit preoţilor şi pelerinilor veniţi în număr foarte mare să asiste la Vecernia unită cu Litia, iar apoi a urmat un repertoriu de pricesne susţinut de un grup de credincioşi din Borşa - Maramureş.
„Sfântul Nectarie să ne păzească“
În ziua hramului, s-a oficiat mai întâi Utrenia, apoi Sfânta Liturghie a fost săvârşită de arhimandritul Dosoftei Şcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, alături de un sobor impresionant de preoţi. Predica zilei a fost ţinută de părintele Ionel Darie, de la Parohia „Sfânta Parascheva“ din Vaslui. „Sfântul Nectarie este un model pentru modul în care trebuie să reacţionăm fiecare dintre noi astăzi. Trebuie să-i câştigăm pe cei ce sunt departe de Biserică, prin iubire faţă de Biserică şi faţă de Sfânta Liturghie. Sfântul Nectarie a trăit o viaţă deosebită, marcată de multă smerenie, purtând cucea lui Hristos cu demnitate, până la capătul vieţii sale pământeşti. Îl rugăm pe Sfântul Nectarie să ne păzească şi să ne ocrotească, să ne insufle din credinţa sa puternică, să ne ajute să trecem de toate greutăţile şi neputinţele şi de toate bolile noastre trupeşti şi sufleteşti, pentru a ne împărtăşi şi noi de un colţ de rai“, s-a exprimat preotul Ionel Darie. Părintele paroh Petrică Lehaci a amintit apoi că, anul acesta, corul Bisericii „Sfântul Nectarie“ din Iaşi împlineşte zece ani de existenţă, astfel că formaţia corală a imprimat un CD cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Acatistului, în dreptul baldachinului frumos împodobit cu flori, şi de o procesiune cu sfintele moaşte în jurul bisericii.