„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Sfântul Pantelimon a înţeles că fără jertfă nu există bucurie, că fără sacrificiu nu există împliniri”
Sâmbătă, 27 iulie 2019, Mănăstirea Paltin - Petru Vodă şi-a sărbătorit hramul paraclisului, Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon fiind ocrotitorul aşezământului filantropic întemeiat de Părintele Arhimandrit Justin Pârvu.
Cu acest prilej, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de slujitori şi în prezenţa mulţimii de pelerini şi închinători veniţi la Paltin de la primele ore ale dimineţii pentru a se ruga într-un glas.
După citirea Sfintei Evanghelii, PS Veniamin a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a explicat pericopa evanghelică a zilei, punând-o în legătură cu diferite episoade din viaţa Sfântului Mucenic Pantelimon: „Un aspect deosebit de important din viaţa Sfântului Pantelimon, pe care trebuie să îl reţinem, este mărturisirea sa. Fiindcă el nu s-a îndoit şi nici nu s-a ascuns că este creştin. El a înţeles că trebuie să Îl mărturisească pe Hristos şi tocmai cuvintele Domnului din Sfânta Evanghelie de astăzi: va veni vremea când toţi cei care vă vor ucide pe voi vor crede că aduc jertfă lui Dumnezeu. Sfântul Pantelimon a înţeles viclenia diavolului şi, mai ales, felul în care acesta încearcă să-i păcălească pe oameni şi să-i îndepărteze de Creatorul lor, de Dumnezeu. A înţeles puterea pe care o are Hristos şi Harul de care se bucură cei care au primit Botezul în numele Preasfintei Treimi. A înţeles că fără jertfă nu există bucurie, că fără sacrificiu nu există împliniri, că fără jertfa lui Hristos nimeni nu ar fi fost înviat, fiindcă El ne-a răscumpărat din robia păcatului şi a morţii şi ne cheamă la viaţă, ne cheamă să fim în comuniune cu Dumnezeu, redându-ne starea cea dintâi”.
Mănăstirea Paltin - Petru Vodă, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este ctitoria Părintelui Arhimandrit Justin Pârvu, considerat unul dintre marii duhovnici ai României. Mănăstirea, care se află la 35 de kilometri distanţă de oraşul Târgu Neamţ, adăposteşte o obşte de peste 150 de maici. Aşezământul filantropic al Mănăstirii Paltin cuprinde un orfelinat pentru copii şi un azil pentru bătrâne, îngrijirea şi asistenţa medicală fiind oferite de către maicile din mănăstire.
Biserica mănăstirii adăposteşte o raclă de preţ cu sfinte moaşte ale Sfântului Mucenic Iustin Martirul şi Filosoful, Sfintei Muceniţe Cristina, Sfintei Muceniţe Natalia, Sfintei Mare Muceniţe Ecaterina, Sfintei Mare Muceniţe Justina, Sfintei Mare Muceniţe Tecla şi ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, ales ca ocrotitor al aşezământului nemţean de însuşi Părintele Justin Pârvu, spre a-i alina pe toţi cei care sunt încercaţi de boli şi suferinţe.
„Acest centru să fie un scut de apărare pentru bolnavii aceştia, care se adăpostesc aici din mila lui Dumnezeu şi a frăţiilor voastre. Este importantă această lucrare şi pentru faptul că aici vor zăcea oameni îndureraţi, cu suferinţe, care aşteaptă de la frăţiile voastre milă. Unui bolnav să-i aducem orice, bunătăţi care să-l satisfacă, tratament şi medicamente. Dar acest tratament, dacă nu este completat cu picătura de inimă, este zadarnic. [...] Poate că acasă la ei ar fi avut lucruri mai mult sau mai puţin hrănitoare, dar ei au nevoie de durerea şi de compasiunea noastră faţă de ei”, spunea Părintele Justin Pârvu cu prilejul sfinţirii azilului din incinta Mănăstirii Paltin.