„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Sfinte Nicolae, noi te aşteptăm cu drag!“
Paraclisul Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Andrieşeni, Protopopiatul 1 Iaşi, judeţul Iaşi, a fost arhiplin de numărul mare de copii prezenţi la slujba din ajunul hramului. Şcolarii l-au aşteptat cu emoţie pe Sfântul Nicolae care le-a trimis prin părintele paroh Mihai Cepeliuc daruri.
Ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae a fost prilej de bucurie şi de emoţie pentru copiii din Parohia Andrieşeni, judeţul Iaşi. De câţiva ani, după apusul soarelui, în biserica satului, Sfântul Ierarh Nicolae trimite daruri micilor creştini. Împreună cu bunicii, cu părinţii şi cu dascălii lor, ei au participat în seara zilei de 5 decembrie 2016, la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în cinstea ocrotitorului locaşului de închinare. Rugăciunile părinţilor slujitori şi cântările de la strană ale tinerilor teologi din Iaşi l-au slăvit pe cel cunoscut ca fiind „Ocrotitorul copiilor“. Aşa cum au fost îndrumaţi, enoriaşii au adus pentru slujba Litiei pâine rumenită în cuptor de lemne, în formă de cruce. În cuvântul adresat cu acest prilej, părintele Petru Constantinescu de la Parohia Buhăieni - Andrieşeni a apreciat modul cum părintele paroh Mihai Cepeliuc, „vrednic următor al Sfântului Nicolae“, reuşeşte să ofere daruri copiilor atât la sărbătoarea hramului bisericii, cât şi cu alte prilejuri.
„Venim cu drag la evenimentele parohiei“
Cei peste 100 de micuţi, elevi ai Şcolii „Gheorghe Ciobanu“ din Andrieşeni, au început să recite poezii şi să cânte „Sfinte Nicolae, noi te aşteptăm cu drag!/Sfinte Nicolae, Sfinte Nicolae, cu cizmuliţele în prag“. În acest timp, părintele paroh Mihai Cepeliuc a adus din Sfântul Altar darurile de la Sfântul Nicolae, pe care le-a împărţit copiilor atât pentru că au rostit poezii şi cântece, unele compuse chiar de ei, cât şi pentru rezultatele bune la învăţătură. „De mai mulţi ani, pregătim pentru fiecare copil din parohia noastră câte un dar din partea Sfântului Nicolae. Nu este uşor, dar ne dorim ca cei mici să se bucure de această zi frumoasă. Ei au ascultat cu evlavie slujba Vecerniei, au fost miruiţi, au primit litie şi au prezentat un frumos program de cântece în cinstea Sfântului Nicolae“, a spus părintele paroh Mihai Cepeliuc. Profesoara Mariana Popescu, directorul Şcolii Generale Andrieşeni, a mărturisit că în fiecare an, în seara de 5 decembrie, biserica din sat este cuprinsă de lumină şi căldură: „Venim cu drag la evenimentele parohiei în care sunt implicaţi copiii şi profesorii de la şcoală. Prin implicarea părintelui paroh Mihai Cepeliuc, cu ajutorul nostru şi al enoriaşilor, s-a reuşit organizarea momentului deosebit din ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae“.
Conferinţă dedicată Sfântului Antim Ivireanul
Manifestările dedicate hramului Parohiei Andrieşeni au început joi, 1 decembrie 2016, de Ziua Naţională a României. Cu acest prilej, s-a oficiat slujba Parastasului pentru eroii patriei şi slujba de Te Deum, iar apoi s-au ţinut discursuri care au reamintit importanţa zilei de 1 Decembrie. În seara zilei de duminică, 4 decembrie 2016, în biserica din Andrieşeni a avut loc conferinţa „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul“, susţinută de domnul Valentin Ghiţun din Botoşani. Invitatul special al întâlnirii studiază de 15 ani Sfânta Scriptură, Sfinţii Părinţi, Filocalia şi nu numai. În cadrul întâlnirii, au mai luat cuvântul prof. Dumitru Sturza, Ana Teşoi, bibliotecar în cadrul Şcolii Andrieşeni, şi părintele paroh Mihai Cepeliuc. Amintim că biserica Parohiei Andrieşeni se află într-un amplu proces de reconstrucţie. Fondurile necesare zidirii locaşului de închinare provin în special din pensiile mici ale bătrânilor care au muncit la cooperativele agricole de producţie, înainte de 1989. „Nădăjduim ca din primăvară să lucrăm mai mult, pentru a duce la bun sfârşit gândul vrednicului de pomenire preot Ioan Florescu, care a slujit aici, de a extinde această biserică“, a mărturisit cu emoţie parohul de la Andrieşeni.