„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Sfinţii, prietenii lui Dumnezeu şi ai oamenilor“
În Catedrala „Naşterea Maicii Domnului“ din Gura Humorului a avut loc joi, 26 mai 2016, o lecţie deschisă a elevilor de la Şcoala „Teodor Balan“ din oraş. Activitatea s-a intitulat „Sfinţii, prietenii lui Dumnezeu şi ai oamenilor“ şi s-a derulat în cadrul cercului pedagogic al profesorilor de religie din Gura Humorului.
Elevii de la Şcoala „Teodor Balan“ din Gura Humorului, coordonaţi de prof. de religie Daniela Gavrilean, au pregătit o lecţie deschisă dedicată sfinţilor. Ei au ales să o prezinte în catedrala oraşului unde locuiesc, ocrotită de Maica Domnului şi de Sfinţii Români, în cadrul cercului pedagogic al profesorilor de religie din Gura Humorului. Pentru început, părintele paroh Mircea Nuţu, alături de un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă de Te Deum, iar apoi a început activitatea propriu-zisă. „Copiii de la clasa a VI-a B au gândit o activitate interdisciplinară, în cadrul căreia s-au gândit să scoată în evidenţă necesitatea tinerilor în a se apropia de Dumnezeu. Ei au aflat date din viaţa sfinţilor şi cum anume îi cinstim, mergând prin intermediul cercetării lor pe urmele celor ce şi-au închinat viaţa lui Hristos“, a amintit prof. de religie Daniela Gavrilean, care a amintit că profesorii de religie din Gura Humorului se întâlnesc cel puţin o dată în fiecare semestru în cadrul cercului pedagogic, pentru a-şi împărtăşi experienţele şi trăirile fiecăruia. Şcolarii prezenţi în biserică au venit îmbrăcaţi în portul naţional, astfel că lecţia deschisă a avut un specific aparte. Mai mult de atât, ei au folosit videoproiectorul pentru a prezenta ceea ce au acumulat în timpul documentării. „În zona noastră, creştinii poartă adesea costumul naţional la biserică. Ţinând cont că ne aflăm în Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, ne-am dorit să facem o trimitere în istorie, pentru a ne aduce aminte că şcoala îşi are început în tinda bisericii. De asemenea, copiii învăţau carte îmbrăcaţi în portul popular. Am dorit ca şcolarii să simtă izul de tradiţie, de vechi, de autentic şi de trăire spirituală“, a adăugat prof. de religie Daniela Gavrilean.