„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfinţii Români, prăznuiţi la Zosin şi Calapodeşti
Biserica noastră i-a cinstit duminică, 18 iunie 2017, pe Sfinţii Români. La Mănăstirea Zosin din judeţul Botoşani, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Părinte Arhiepiscop Teodosie. Zi de mare bucurie a fost şi la Mănăstirea Calapodeşti din judeţul Bacău.
La Mănăstirea Zosin din judeţul Botoşani a fost serbat duminică, 18 iunie 2017, cel de-al doilea hram al bisericii noi, ridicată în cinstea Izvorului Tămăduirii şi Sfinţilor Români. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Altarul de vară „Sfinţii Martiri Brâncoveni" de Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, după ce, în ajunul hramului, s-a slujit Privegherea. „Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, am avut bucuria ca în ziua în care biserica nouă a aşezării monahale de la Zosin îşi serbează al doilea hram, Sfânta Liturghie să fie săvârşită de Înaltpreasfinţitul Teodosie. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi arhimandritul Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului învăţământ al Eparhiei Iaşilor. De asemenea, au slujit părinţi stareţi şi preoţi de la parohii din mai multe zone ale Moldovei. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala «Armonia» a Arhiepiscopiei Tomisului. Au participat în jur de 1.500 de pelerini, care au trăit momente de bucurie, de înălţare duhovnicească şi de adâncire în tainele credinţei. IPS Teodosie ne-a îndemnat să căutăm să imităm cât mai mult vieţile sfinţilor. Ierarhul a mai adăugat că sfinţii, deşi nu au avut o viaţă uşoară, au dobândit sfinţenia cu osteneală, cu râvnă şi dăruire faţă de Mântuitorul Hristos", a relatat arhimandritul Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin. Amintim că pe 16 august 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, va sfinţi altarul de vară al Mănăstirii Zosin.
Hramul de vară al Mănăstirii Calapodeşti
În duminica a 2-a după Rusalii, a Sfinţilor Români, credincioşii din împrejurimile Calapodeştiului şi din alte zone ale ţării s-au rugat împreună la Mănăstirea Calapodeşti din judeţul Bacău. Sfânta Liturghie, prilejuită de serbarea celui de-al doilea hram, a fost oficiată în Biserica „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti" de arhimandritul Serafim Huzdup, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, părintele Serafim a transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, subliniind importanţa păstrării credinţei străbune, aşa cum au propovăduit-o Sfinţii Apostoli şi cum au dus-o mai departe înaintaşii noştri, până în ziua de astăzi. „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti i-a adunat pe toţi Sfinţii Români la un loc pentru a fi sărbătoriţi împreună", s-a exprimat protos. Pahomie Parfene, stareţul Mănăstirii Calapodeşti. În prezent, biserica de zid a aşezării monahale este pregătită pentru pictură, în ultima vreme fiind realizate o serie lucrări de amenajare a incintei monahale.