„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfinţii Români, sărbătoriţi la Mănăstirea Bucium prin Liturghie arhierească
Mănăstirea „Tuturor Sfinţilor" - Bucium din Iaşi i-a sărbătorit ieri pe Sfinţii Români în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a sute de credincioşi. Bucuria sărbătorii a fost întregită de hirotesia întru protosinghel a părintelui Teofan Straton, vieţuitor al acestei aşezări monahale.
În Duminica a II-a după Rusalii, numită şi Duminica „Sfinţilor Români", Mănăstirea Bucium din Iaşi s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care, în sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea aşezării monahale. Din soborul slujitor, alături de stareţul Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, au mai făcut parte arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, şi părinţi stareţi ai mănăstirilor din judeţ. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi teologi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi, alături de părinţii călugări.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat că o viaţă de sfinţenie înseamnă o viaţă aşezată sub binecuvântarea Duhului Sfânt: „Sfinţii pe care îi prăznuim în fiecare zi şi pe care îi serbăm în mod special astăzi - cei din neamul nostru românesc - au avut o viaţă în Duhul Sfânt, au dobândit adumbrirea Duhului Sfânt. Tot ceea ce au împlinit în viaţă a fost aşezat sub binecuvântarea Duhului Sfânt. Au fost bineplăcuţi ai lui Dumnezeu pentru că viaţa lor a fost o viaţă în Duhul Sfânt. După moartea lor pământească, au rămas sfintele lor moaşte ca sălaşe ale Duhului Sfânt, pentru că atât trupurile, cât şi sufletele lor au fost temple ale Duhului Sfânt, cum ar trebui să fie şi trupurile şi sufletele noastre. Viaţa noastră este chemată să fie o raportare la sfinţii lui Dumnezeu din toată lumea şi mai ales la sfinţii din neamul nostru".
În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti, părintele Teofan Straton de la Mănăstirea Bucium a primit hirotesia întru protosinghel.
La finalul Sfintei Liturghii a urmat cuvântul stareţului Mănăstirii Bucium, protos. Irineu Bălan, care a mulţumit lui Dumnezeu „pentru că Sfinţii sunt rugătorii şi protectorii noştri", precum şi Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, preoţilor şi credincioşilor, pentru prezenţa şi împreuna-rugăciune.
Schitul Bucium, întemeiat la anul 1863 ca metoc al schitului românesc Prodromul de la Muntele Athos, de către ieromonahii Nifon şi Nectarie, a fost ridicat la rang de mănăstire în anul 1991 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Cei 10 vieţuitori ai mănăstirii activează în cadrul unor ateliere de tâmplărie şi de pictură amenajate în jurul aşezământului monahal. Tot aici se află şi Casa Roznovanu, reşedinţa mitropolitană.