„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Sfinţii Trei Ierarhi prăznuiţi la Seminarul Teologic Dorohoi
Ca în fiecare an, Sfinţii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur au fost sărbătoriţi şi la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi.
Ei au trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul celui următor şi fiecare dintre ei a avut o contribuţie deosebită la înflorirea teologiei creştine, fiind numiţi „protectori ai învăţământului teologic”.
Marţi, 29 ianuarie 2019, de la ora 17:00, în paraclisul seminarului dorohoian a fost săvârşită Vecernia Mare unită cu Litia de un sobor format din 15 preoţi, protos fiind pr. Petru Georgel Chichioacă de la parohia Trestiana, Dorohoi, profesor la seminar. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. Emil Ciomîrtan.
Miercuri, 30 ianuarie, s-au săvârşit slujba Utreniei, Acatistul Sfinţilor Trei Ierarhi, slujba Sfintei Liturghii, urmate de un concert coral, slujba de pomenire a ctitorilor şi agapa festivă. Răspunsurile la slujbe au fost date de un grup de elevi ai seminarului şi absolvenţi invitaţi cu acest prilej. Soborul de la slujba hramului a fost alcătuit din 10 preoţi, protos fiind părintele arhim. Teofil Timişag, stareţul Mănăstirii Gorovei.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Constantin Muha, directorul seminarului, care a evocat personalitatea Sfinţilor Trei Ierarhi, care „au trăit într-un secol foarte bulversat, cu atacuri la adresa Bisericii şi a lui Dumnezeu, dar au consolidat credinţa creştină prin operele pe care le-au scris, bine documentate şi susţinute, combătând ereziile şi întărind credinţa cea dreaptă. Apoi au slujit pe cei în suferinţă şi pe cei necăjiţi şi în acelaşi timp au slujit şi la altar. Toate acestea i-au înveşnicit pe Sfinţii Trei Ierarhi”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele director Constantin Muha a mulţumit tuturor celor prezenţi, colaboratori apropiaţi, ostenitori, profesori şi elevi, pentru că au lăsat deoparte grijile cotidiene şi au înălţat împreună rugăciuni Sfinţilor Trei Ierarhi.