În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Sfinţire de casă parohială şi socială în comunităţile din Banu şi Flămânzi
În perioada 7 - 8 septembrie 2019, cu prilejul vizitelor pastorale efectuate în eparhie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat slujba sfinţirii pentru două case ce fac parte din parohiile localităţilor Banu - judeţul Iaşi şi Flămânzi - judeţul Botoşani.
Prima vizită a avut loc în Parohia „Sfânta Parascheva” din satul Banu, comuna Dumeşti, judeţul Iaşi, unde părintele Mihail Roşu, protopop de Iaşi III, dimpreună cu părintele paroh Ioan Ciprian Prelipcean şi cu un sobor format din preoţii din parohiile vecine, l-a întâmpinat de IPS Părinte Teofan. În Parohia Banu, Părintele Mitropolit Teofan a săvârşit slujba de sfinţire a noii case parohiale, binecuvântând locuinţa cu ulei sfinţit şi agheasmă.
La final, ierarhul a ţinut o scurtă cuvântare: „Faptul că locuinţa preotului este la intrare în sat este de foarte bun augur, pentru că binecuvântate sunt intrările şi ieşirile voastre, şi întotdeauna la intrarea în sat era o cruce, era o troiţă, era un semn că te afli într-un loc în care se găsesc creştini, astfel casa aceasta devine o întâmpinare a celor care intră şi este binecuvântare pentru cei care pleacă”.
Pentru meritele deosebite lucrate în ogorul Bisericii, părintele Ioan Prelipcean a primit din partea chiriarhului rangul de iconom stavrofor - purtător de cruce, iar binefăcătorii parohiei au fost răsplătiţi cu distincţii de vrednicie.
„Ne bucurăm pentru o lucrare precum aceasta, pentru că simţim că este casa Domnului”
Cel de-al doilea eveniment a avut loc ieri după-amiază, 8 septembrie 2019, când s-a săvârşit slujba sfinţirii casei sociale la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Flămânzi, judeţul Botoşani. În această comunitate, Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat sfinţirea casei sociale a parohiei, binecuvântând totodată şi clopotniţa bisericii. De asemenea, IPS Teofan a oficiat şi slujba Parastasului pentru băiatul preotului paroh. Alături de chiriarh au mai slujit părintele Victor Pâslaru, protopop de Hârlău, părintele Constantin Patacă, parohul comunităţii, părinţii directori de la seminariile teologice din Botoşani şi Iaşi, dar şi preoţii din parohiile vecine. După sfinţirea ansamblului parohial, IPS Teofan a spus: „Biserica şi cele alăturate ei sunt destinate pentru a fi locul cel mai curat şi mai sfânt. […] În spaţiul bisericii, aflându-se adesea şi cimitirul - adică cei plecaţi dintre noi, fiind aici şi Sfântul Altar, şi toate cele ce se întâmplă în biserică şi în spaţiile înconjurătoare bisericii, toate împlinesc rolul de loc al lui Hristos care rodeşte roade bune, loc în care Dumnezeu se sălăşluieşte. […] Ne bucurăm pentru o lucrare precum aceasta, pentru că simţim că este casa Domnului, simţim că aici vin creştini întru numele Domnului, pentru a primi binecuvântare, plecând astfel în viaţa de familie, în lume şi ducând gândul Domnului Hristos ca toţi să fie adunaţi în acelaşi cuget”.
La slujba de binecuvântare au fost prezenţi credincioşii parohiei, dar şi tineri pelerini veniţi pedestru de la hramul Mănăstirii Vorona. Ca semn de gratitudine faţă de jertfa şi lucrarea depusă, părintele paroh Constantin Patacă a primit Crucea Moldavă pentru clerici, iar primarul oraşului Flămânzi, Dan Oloeriu, şi epitropul Constantin Băltuţă au primit Crucea Moldavă pentru mireni. Totodată, binefăcătorii au primit distincţii de vrednicie ca semn de gratitudine din partea ierarhului.
La final, după ce credincioşii au primit binecuvântarea ierarhului, aceştia au participat la o agapă frăţească organizată de comunitatea parohiei.