„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sfinţire în sihăstrie
Biserica nouă cu hramurile „Izvorul Tămăduirii" şi „Sfântul Serafim din Sarov" de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, judeţul Suceava, a fost sfinţită ieri, 27 august 2017.
Mii de credincioşi din toată ţara au participat ieri, 27 august, la sfinţirea bisericii noi a Mănăstirii Sihăstria Putnei. Programul manifestărilor organizate cu această ocazie a început sâmbătă după-amiază, cu slujba de Priveghere în cinstea zilei de duminică, a pomenirii Sfântului Cuvios Pimen cel Mare, combinată cu slujba înnoirii bisericii. Slujbele au fost oficiate de Preasfinţitul Părinte Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Programul liturgic a continuat ieri, de la ora 8:00, cu slujba de sfinţire a apei, urmată de slujba de sfinţire a bisericii noi şi de Sfânta Liturghie.
Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită pe scena amenajată în incinta Mănăstirii Sihăstria Putnei de şapte ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Ignatie Mureşanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei. După citirea pericopei evanghelice a zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură.
Părintele Mitropolit Teofan a subliniat semnificaţiile Evangheliei despre tânărul cel bogat care vine la Mântuitorul Hristos şi-L întreabă ce să facă pentru a căpăta viaţa veşnică, pericopă evanghelică citită ieri în Bisericile Ortodoxe: „Astăzi, în ziua când s-a citit Evanghelia tânărului foarte bogat, ne întrebăm: oare bogăţia, puterea, adică funcţiile înalte sau bucuriile vieţii, sunt rele în sine? ş...ţ Totul se rezumă, iubiţi credincioşi, la abuzul de avere, putere şi plăcere. Nu acestea sunt rele în sine, căci sunt binecuvântate de Dumnezeu şi de Biserică; abuzul în legătură cu acestea le transformă în lucruri care te duc la pierzare".
Evenimentul care a încheiat seria de manifestări de la Sihăstria Putnei a fost lansarea Albumului de fotografii „Zâmbetul Împărăţiei", realizat de pr. prof. Constantin Necula - text, Dragoş Lumpan - foto, împreună cu obştea mănăstirii. „Aţi auzit astăzi că acolo unde voieşte Dumnezeu se împlinesc minuni înaintea poporului. Dinaintea noastră stau astfel de minuni, o corabie minunată pe care marinarii cei muncitori de aici, retraşi în Sihăstria Putnei, au redat-o mărilor rugăciunii, tristeţii şi bucuriei noastre deopotrivă. Aţi văzut cu câtă grijă marinarii încercaţi care ne sunt arhiereii au sfinţit tot ceeea ce înseamnă această corabie pentru ca ea să înfrunte numele lui Hristos, nu doar vieţile noastre aşa cum sunt ele în istoria aceasta, ci veşnicia. Pentru că, spre deosebire de cei care urăsc Biserica, cei care iubesc construiesc totul pentru veşnicie", a spus pr. prof. Constantin Necula, în cuvântul rostit în cadrul lansării albumului.
Construcţia bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii" şi „Sfântul Serafim din Sarov", a început în 2002, deoarece Biserica „Buna Vestire" nu mai făcea faţă numărului mare de credincioşi prezenţi la sfintele slujbe.