„În vremea aceea, ucenicii au păstrat cuvântul lui Iisus, întrebându-se între ei: Ce înseamnă a învia din morți? Și L-au întrebat pe El, zicând: Pentru ce zic fariseii și cărturarii că trebuie să vină mai întâi Ilie? Iar Iisus le-a răspuns: Ilie, venind întâi, va așeza iarăși toate. Și cum este scris despre Fiul Omului, că va să pătimească multe și să fie defăimat? Dar vă zic vouă că Ilie a și venit, și i-au făcut toate câte au voit, precum s-a scris despre el. Și, venind la ucenici, a văzut mulțime mare împrejurul lor și pe cărturari sfădindu-se cu ei. Și, îndată, toată mulțimea, văzându-L, s-a spăimântat și, alergând, I se închina.”
Sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ - Dancaş (Istoria unei ctitorii)
La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, idealul tuturor românilor din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic, se împlineşte şi dezideratul credincioşilor din satul Dancaş, comuna Miroslava, judeţul Iaşi - acela de a avea un locaş de rugăciune chiar în localitatea lor.
„Ce pustiu ar fi spaţiul dacă nu ar fi punctat cu biserici!.” (Petre Ţuţea)
La împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, idealul tuturor românilor din spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic, se împlineşte şi dezideratul credincioşilor din satul Dancaş, comuna Miroslava, judeţul Iaşi - acela de a avea un locaş de rugăciune chiar în localitatea lor.
De asemenea, se apropie şi sărbătorirea a 200 de ani - în anul 2020 - de la prima atestare documentară a satului Dancaş, Dancaşi, respectiv Dăncaşi, cum îl regăsim în documentele vremii, ca un cătun la marginea moşiilor Corneştilor, Ciurbeştilor şi Uricanilor. În anul 1820 satul Dancaş nu avea mai mult de 20 de locuitori. Astăzi are aproximativ 180. Fiind înconjurat de satele Horpaz, Ciurbeşti, Corneşti şi Ezăreni, satul Dancaş nu a crescut foarte mult în ultimii 25 de ani: din anul 1992 până în anul 2017 s-au contruit mai puţin de 25 de case noi. Fiind un sat mic, a rămas singurul fără un locaş de cult propriu, sătenii mergând la bisericile satelor din jur: Horpaz, Ciurbeşti sau Corneşti.
Parohia Dancaş a fost înfiinţată în anul 2002, prin Decizie a Permanenţei Consiliului Eparhial Iaşi, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca urmare a dorinţei acestuia de revitalizare a vieţii religios-culturale prin construirea de locaşuri de cult în fiecare sat din Arhiepiscopia Iaşilor.
Până în anul 2002, satul Dancaş a fost filie a Parohiei Ciurbeşti, paroh fiind părintele Romeo Ungureanu. Prin grija acestuia, în anul 1999 s-a sfinţit locul pe care este construită astăzi biserica, de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Începând cu anul 2002, Parohia Dancaş a fost suplinită de către părintele Adrian Amaziliţei de la Parohia Horpaz. Acest lucru s-a datorat şi faptului că sătenii din Dancaş, împreună cu cei din Horpaz, în perioada interbelică, au construit, pe dealul dintre cele două sate, o biserică din cărămidă, care să deservească ambele comunităţi. Această biserică a fost finalizată în anul 1935, fiind construită pe locul uneia mai vechi, din lemn, care s-a ruinat. Locaşul de cult se află în cimitirul satului Horpaz, în care sunt înmormântaţi şi credincioşii din Dancaş, în acest cimitir descoperindu-se pietre de mormânt ce datează de la anul 1814.
Până în prezent, cele două sate - Dancaş şi Horpaz - au cimitir comun şi, păstrând o frumoasă tradiţie, „ieşirea la morminte” se face tot în comuniune, după săvârşirea Sfintei Liturghii, a doua zi de Paşti şi de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, hramul Parohiei Horpaz. Părintele Adrian Amaziliţei a păstorit comunitatea din Dancaş până în anul 2011, când, pe seama Parohiei Dancaş, a fost numit paroh preotul Claudiu Constantin Gheorghiasa.
La preluarea parohiei, aceasta nu avea în proprietate nici un bun mobil sau imobil, terenul pe care s-a contruit biserica aparţinând Parohiei Horpaz, care l-a donat Parohiei Dancaş în anul 2012. Din acest an s-au început demersurile pentru ridicarea bisericii parohiale, construită din lemn, în stil maramureşean, cu influenţe moldoveneşti, beneficiind de susţinerea domnului Dan Niţă, primarul Comunei Miroslava, şi a Consiliului Local Miroslava. După obţinerea binecuvântării de la Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan şi după aprobarea proiectului de către Comisia pentru Construcţii bisericeşti (proiect realizat de preotul arhitect Costin Emil, din Baia Mare, judeţul Maramureş), s-a început construcţia bisericii. Lucrările efective au început în data de 26 septembrie 2013, când s-a turnat temelia.
Pe parcursul anului 2014, o echipă de meşteri maramureşeni, condusă de domnul Vasile Bârsan din localitatea Bârsana, judeţul Maramureş, au construit biserica, până la cornişă, chiar în localitatea Bârsana. Pe 1 iulie 2015 biserica a fost adusă acasă, în Dancaş, unde s-a început asamblarea acesteia. La finalul lunii octombrie 2015 biserica era deja acoperită. Apoi, au urmat montarea ferestrelor din lemn stratificat, realizarea finisajelor interioare şi exterioare, ignifugarea lemnului cu soluţie specială şi lac ignifug, realizarea instalaţiei electrice şi a celei termice, precum şi împodobirea bisericii cu o frumoasă catapeteasmă, sculptată în lemn de stejar de către domnul Marcel Potoroacă din localitatea Bogonos, comuna Leţcani, judeţul Iaşi. Icoanele de pe catapeteasmă au fost realizate de către domnul Marius Pavel din Dancaş.
Locaşul de cult va fi sfinţit de doi ierarhi
Tot acest efort de câţiva ani va fi răsplătit în ziua de duminică, 8 iulie 2018, când Înaltpreafinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi înconjurat de un distins sobor de preoţi şi diaconi, va sfinţi biserica, consacrându-o pentru slujire. Conform Tradiţiei ortodoxe, după slujba de Sfinţire se va putea trece prin Sfântul Altar până la oficierea primei Sfinte Liturghii. Totodată, în piciorul Sfintei Mese se vor aşeza părticele din sfinte moaşte şi Actul de Sfinţire, spre veşnică pomenire a ctitorilor, a donatorilor şi a miluitorilor, precum şi pomelnice ale credincioşilor. După slujba de Sfinţire, timp de 40 de zile se va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, fiind o ocazie pentru credincioşi de a pomeni pe cei adormiţi sau de a se ruga pentru propriile lor nevoi.
Se cuvine, aşadar, în aceste momente de sărbătoare a satului, dar şi de încununare a nevoinţelor noastre, să fim mulţumitori celor care au făcut posibilă ctitoria aceasta şi acest eveniment. În primul rând, se cuvine să mulţumim lui Dumnezeu, Celui în Treime slăvit, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Care ne-a ales în această lucrare şi Care a realizat-o prin oamenii pe care i-a trimis: Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, fără a cărui binecuvântare arhierească toată lucrarea ar fi rămas la stadiul de proiect, domnului primar Dan Niţă, care a susţinut realizarea proiectului, domnului viceprimar Vasile Bulbaşa, domnilor şi doamnelor consilieri locali, precum şi personalului Primăriei Miroslava, Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, şi Consiliului Judeţean Iaşi, care au contribuit la construirea bisericii noastre, prin sprijinul financiar acordat, în condiţiile legii, precum şi tuturor donatorilor şi miluitorilor din ţară şi din străinătate.
Cu nădejdea că nu am uitat pe nimeni căruia se cuvine să îi mulţumim - iar dacă i-am uitat noi, Dumnezeu cu siguranţă îi va pomeni întru Împărăţia Sa -, Îl rugăm pe Hristos Domnul să dăruiască ctitorilor, donatorilor şi miluitorilor ctitoriei din Dancaş cele cereşti în locul celor pământeşti, cele veşnice în locul celor vremelnice, cele nestricăcioase în locul celor stricăcioase (Sfântul Vasile cel Mare) şi vă invităm să participaţi duminică, 8 iulie 2018, începând cu ora 08:00, la slujba de Sfinţire a bisericii din Dancaş.