„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Sfinţirea noului sediu al Şcolii Primare „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
„Educaţia este un proces greu, un proces sfânt şi sfinţitor şi nimic din ceea ce este bine nu putem face fără ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Arhiepiscopul Pimen luni la sfinţirea Şcolii „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.
Începută în urmă cu circa doi ani, Şcoala Primară „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, situată la ieşirea din Suceava spre Ipoteşti, în vecinătatea grădiniţei cu acelaşi nume, şi-a deschis luni, 24 septembrie, pentru prima dată porţile pentru elevii şi preşcolarii săi.
Bucuria unui nou început a fost împărtăşită de reprezentanţii unităţii, alături de cadre didactice, invitaţi, autorităţi locale. Cu toţii au participat la slujba de sfinţire oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Nu au lipsit arhim. Vartolomeu Chira, preşedintele Asociaţiei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, arhim. Grichentie Natu de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” şi arhid. prof. Bogdan Hrişcă, inspector şcolar la disciplina religie.
„Acest aşezământ a fost ridicat prin grija părintelui Vartolomeu şi cu ajutorul unor oameni de binefacere şi prin contribuţia părinţilor. Educaţia este un proces greu, un proces sfânt şi sfinţitor şi nimic din ceea ce este bine nu putem face fără ajutorul lui Dumnezeu. Întrucât ştiu că nimic din ceea ce este bine nu se poate face fără Dumnezeu, părinţii preferă ca fiii lor să frecventeze o şcoală care se află şi sub povăţuirea Bisericii”, a explicat IPS Părinte Pimen.
Ierarhul a amintit că instituţia se află şi sub coordonarea Ministerului Educaţiei şi respectă programa analitică şi didactică reglementată.
Inspectorul general de Suceava Gheorghe Lazăr a felicitat iniţiatorii proiectului şi pe cei care au dus la capăt construcţia noii unităţi „în care se va face o educaţie de calitate, spre încântarea copiilor şi spre mulţumirea părinţilor”.
La rândul său, prof. Cezar Anuţei, inspector învăţământ particular în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, a arătat că inaugurarea noii şcoli reprezintă un moment de împlinire atât pentru fondatori, cât şi pentru colectivul de cadre didactice, marcând, în acelaşi timp, un episod important în evoluţia reţelei şcolare a judeţului Suceava: „Monitorizez activitatea grădiniţei de circa doi ani şi consider că această unitate este etalon pentru învăţământul sucevean care înregistrează astfel un pas înainte, devenind şcoală primară”.
Cuvinte de bine pentru şcoală şi colectivul de cadre didactice a avut şi edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, acesta sugerând şi o modificare în legislaţie în ceea ce priveşte intervenţia autorităţilor locale în finanţarea unităţilor private.
Panglica inaugurală a fost tăiată de invitaţi, iar după oficierea slujbei şi mesajele invitaţilor, elevii şi preşcolarii, însoţiţi de părinţi, au păşit, pe sub arcada de baloane, către sălile de curs.
Şcoala Primară „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”
Sediul noii şcoli primare se află în apropierea Grădiniţei „Sfântul Ioan cel Nou”. Lucrările la noul sediu au început în 2006 şi se află încă în derulare. Complexul educaţional este prevăzut şi pentru viitoarele clase V-VIII şi cuprinde mai multe corpuri de clădire cu parter şi două etaje.
În prezent este finalizat corpul A, cu sălile de clasă. Urmează să fie definitivate şi celelalte corpuri în care se vor afla: sala de sport, sala de conferinţe, biblioteca, sala de mese, bucătăria şi alte spaţii anexe. În prezent, Şcoala „Sfântul Ioan cel Nou” lucrează cu 60 de elevi: două clase pregătitoare, o clasă I şi două grupe pregătitoare de grădiniţă.
Învăţământul se desfăşoară dimineaţa şi continuă după-amiaza cu un program de after school.
Şcoala „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” are ca scop accentuarea legăturii dintre Şcoală şi Biserică în perspectiva obţinerii unor rezultate educaţionale optime.