„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Sidewalk Counseling - o şansă pentru mame
Sâmbătă, 17 iunie 2017, de la ora 14:00, s-a desfăşurat la sediul Pro Vita Iaşi seminarul de formare Sidewalk Counseling - consiliere pro vita în stradă, susţinut de Bernadette Smyth, fondator şi director al Asociaţiei Precious Life din Irlanda de Nord, Marea Britanie.
Mesajul şi imboldul principal oferit de Bernadette Smyth celor 20 de participanţi a fost că impactul salvării unui copil este mult mai mare decât se poate crede. Nu numai că prin consiliere poţi salva sufletul şi trupul unui copil, o poţi ajuta pe mamă să evite trauma avortului, dar, mai presus de toate, oferi şansa unei noi generaţii să existe. Prin salvarea unui singur om, se salvează toţi urmaşii lui.
În cadrul prezentării, Bernadette Smyth a punctat o serie de aspecte esenţiale în activitatea pro vita.
În primul rând, motivele pentru care o femeie ia în considerare avortul pot rezida în faptul că în acea situaţie, în acel moment, ea vede avortul ca pe singura ei soluţie sau în faptul că presiunile care vin din partea familiei sunt puternice, mai ales dacă viitoarea mamă este adolescentă. De asemenea, multe femei simt presiuni enorme din partea soţului, iubitului, tatălui copilului.
În al doilea rând, activitatea de Sidewalk Counseling presupune, în linii mari, o informare temeinică a femeilor privind drepturile lor şi ale copilului pe care îl poartă, o discuţie bazată pe afecţiune şi înţelegere. Consilierea de stradă nu este un protest, ci o deschidere a braţelor către femeile care au nevoie de răspunsuri şi afecţiune. De aceea, consilierea în stradă trebuie bazată pe o atitudine pro-femeie. Femeia nu trebuie să simtă că singurul lucru de care suntem interesaţi este copilul din pântecele ei. Trebuie să simtă că ne pasă de ea şi de situaţia prin care trece.
În al treilea rând, este foarte important pentru un consilier pro viaţă să realizeze contactul vizual, să fie natural, să zâmbească, să aibă o atitudine corespunzătoare misiunii în care s-a implicat, să fie optimist, încrezător şi să se roage ca Dumnzeu să vorbească cu aceea femeie, prin noi sau alte persoane. Consilierul trebuie să sublinieze prin comportament şi cuvinte că sprijină viaţa şi că poate oferi alternative la avort.
În al patrulea rând, nu trebuie subestimate efectele avortului asupra femeii. Este important să fie oferite informaţii corecte despre efectele fizice şi emoţionale ale avortului. Consecinţele fizice ale avortului pot fi: sângerări abundente, infecţii, afecţiuni ale uterului, afecţiuni ale organelor interne, avort spontan în viitoarele sarcini, deces. Consecinţele emoţionale ale avortului pot fi: sentimentul de vinovăţie, furie, anxietate, depresie, probleme în relaţia prezentă sau următoare, consum de alcool, droguri, gânduri suicidale. Avortul se face întâi spiritual, emoţional şi apoi fizic. În faza avortului spiritual (decizia femeii de a face avort) putem interveni prin informaţii şi consiliere. Atunci e nevoie ca mama să fie bine informată, este nevoie să poată vedea imaginea de pe ecograf, a copilului ei, înainte de avortul fizic.