„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Simpozion dedicat părintelui Cleopa Ilie, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Iaşi
La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi a avut loc ieri Simpozionul „Urcuş spre Înviere“, dedicat Părintelui Cleopa Ilie. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa elevilor din Clubul ALEPH, în contextul împlinirii pe data de 2 decembrie a 17 ani de când marele duhovnic a trecut la cele veşnice.
Manifestările dedicate Părintelui Cleopa Ilie la Seminarul Teologic din Iaşi au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii, la finalul căreia a fost săvârşită şi slujba Parastasului pentru marele duhovnic. Din soborul slujitor, alături de pr. director Dragoş Bahrim şi de părinţii profesori, a făcut parte şi părintele Pahomie Catană, stareţul Mănăstirii Sihla.
În continuare, au urmat sesiunile de comunicări, la care au participat toţi elevii seminarului, precum şi stareţi, preoţi, monahi şi monahii, fii duhovniceşti ai părintelui Cleopa.
„Simpozionul s-a desfăşurat în cadrul tematicii din acest an - Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. Am socotit că părintele Cleopa este un model atât pentru elevii seminarişti, cât şi pentru profesori. Ideea manifestării au avut-o în primul rând elevii, care ne-au spus că au nevoie de un model ca părintele Cleopa şi că ar fi bine să-l pomenim şi să ne concentrăm atenţia asupra vieţii şi lucrării sale duhovniceşti. Părintele Cleopa este cu adevărat un model potrivit pentru noi, pentru că, deşi a trăit într-o perioadă foarte grea - perioada comunistă şi câţiva ani după 1990, a ştiut să se ancoreze în viaţa dumnezeiască şi să întrupeze în sine tradiţia patristică şi tradiţia duhovnicească continuă şi vie a Bisericii. Părintele Cleopa a rămas până astăzi în conştiinţa întregii ţări ca un mare îndrumător, ca un bărbat al Bisericii cu o conştiinţă eclezială foarte puternică şi cu o credinţă pe care o insufla şi celorlalţi“, ne-a declarat pr. prof. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi.
Personalitatea părintelui Cleopa Ilie a fost evocată elevilor seminarişti şi de părintele Pahomie Catană, stareţul Mănăstirii Sihla: „Părintele Cleopa este un mare model atât pentru noi, călugării, cât şi pentru elevii seminarişti, dar şi pentru toţi credincioşii. Cuvântul lui a fost tot timpul însoţit de o viaţă duhovnicească intensă. Părintele Cleopa a fost foarte aspru cu el însuşi, dar cu ceilalţi blând, ştiind ce medicament să pună la rana fiecăruia. Mie mi-a fost de foarte mult folos părintele Cleopa; l-am cunoscut personal încă din anul 1983, de când am ales viaţa monahală. Cred că sfatul părintelui Cleopa pentru tinerii seminarişti ar fi următorul: aveţi smerenie, faceţi ascultare, căutaţi-vă un duhovnic bun, spovediţi-vă şi ţineţi dreapta credinţă şi poruncile Domnului, fiţi cu adevărat ostaşi ai lui Hristos. Fără aceste calităţi, nu putem ajunge la ţinta dorită - mântuirea; numai cei care se silesc intră în Împărăţia cerului, iar cei care nu se îngrijesc de cele ale sufletului vor avea mare pagubă“.
Pe 2 decembrie 2015 se împlinesc 17 ani de când părintele arhimandrit Cleopa Ilie a trecut la cele veşnice.