„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Simpozion dedicat părintelui Justin Pârvu la Mănăstirea Paltin
Arhimandritul Justin Pârvu a fost omagiat sâmbătă, 10 februarie 2018, la Mănăstirea Paltin-Petru Vodă din judeţul Neamţ, printr-un simpozion. Manifestarea a fost urmată de un pelerinaj la mormântul marelui duhovnic, unde s-a oficiat slujba Parastasului.
Ziua de prăznuire a Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, sâmbătă, 10 februarie 2018, a constituit pentru Mănăstirea Petru Vodă şi pentru Mănăstirea Paltin din judeţul Neamţ un prilej de pioasă aducere-aminte şi emoţionantă evocare a vrednicului de pomenire arhimandrit Justin Pârvu. În această zi, s-au împlinit 99 de ani de la naşterea marelui duhovnic al neamului românesc, ctitorul şi povăţuitorul celor două binecunoscute mănăstiri nemţene. După cum ne-a relatat părintele profesor Vasile Păvăleanu, director adjunct al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ, la Mănăstirea Paltin, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Grupul psaltic al măicuţelor a oferit răspunsurile liturgice. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a adresat un bogat cuvânt de învăţătură, în care a subliniat că doar prin smerenie ne facem cu adevărat următori ai pildei de vieţuire a vrednicului de pomenire arhimandrit Justin Pârvu: „Trăirea şi mărturisirea a tot ceea ce a lăsat moştenire părintele Justin trebuie trăite foarte smerit. Dacă este smerenie, va da roade. Dimpotrivă, dacă moştenirea sa va fi folosită cu mândrie, nu aduce roade şi nici cinste părintelui".
„Iubirea de neam şi de ţară a părintelui Justin"
A urmat slujba de pomenire, agapa frăţească şi o vizită la chilia unde părintele Justin a petrecut ultimii ani ai vieţii pământeşti şi unde şi-a dat sufletul în mâinile Domnului. În a doua parte a zilei, s-a desfăşurat simpozionul „Părintele Justin - simbol al unităţii naţionale şi apologet al credinţei neamului românesc", în contextul celebrării centenarului Marii Uniri. În cadrul simpozionului au luat cuvântul: PS Ignatie, stavrofora Justina Bujor, stareţa Mănăstirii Paltin, pr. prof. Vasile Păvăleanu, arhimandritul Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, Cornelia Anichitei, nepoata părintelui Dimitrie Bejan, mărturisitor al temniţelor comuniste, lt. comandor(r) Aurelian Chirica, regizorul Andrei Negoiţă, ucenicul părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa, şi alţi invitaţi. „Toate evocările au scos în evidenţă iubirea de neam şi de ţară a părintelui Justin, precum şi rolul Ortodoxiei în păstrarea unităţii naţionale", a amintit părintele profesor Vasile Păvăleanu, care a subliniat că testamentul marelui duhovnic, înscris pe baldachinul mormântului său -„unitate, ascultare, pocăinţă, rugăciune" -, sintetizează toate cele expuse în cadrul întâlnirii, deoarece unitatea etnică şi credinţa ortodoxă sunt pilonii de identitate şi dăinuire în istorie a poporului roman. În fapt de seară, toţi cei prezenţi, pelerini mulţi şi soborul de măicuţe au purces în pelerinaj de la Mănăstirea Paltin spre Mănăstirea Petru Vodă, unde, la mormântul părintelui, împreună cu obştea de aici, s-a săvârşit slujba Parastasului. „Oamenii au plecat de la Petru Vodă cu nădejdea într-o reînviere duhovnicească a neamului nostru, pentru care părintele Justin a fost un truditor şi veghetor neobosit al valorilor Bisericii Ortodoxe", a mai adăugat părintele Vasile Păvăleanu.