„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Simpozion internaţional la Iaşi
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, în perioada 5-6 octombrie 2017, a avut loc simpozionul internaţional cu titlul „Patrimoniul cultural religios naţional şi european - legislaţie şi jurisprudenţă“, organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, în parteneriat cu Facultatea de Drept din Iaşi şi Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă. Lucrările s-au desfăşurat în Sala Media a Bibliotecii Centrale Universitare Iaşi, precum şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“.
Simpozionul şi-a propus conştientizarea rolului şi importanţei patrimoniului cultural religios naţional şi european în contextul lumii de astăzi, a legăturii dintre legislaţia bisericească, naţională şi europeană privitoare la patrimoniul cultural, precum şi aprofundarea cunoaşterii, păstrării şi punerii în valoare a tezaurului creştin pentru a contura situaţia prezentă în acest domeniu esenţial în definirea identităţii naţionale în context european. De asemenea, simpozionul a urmărit şi o analiză din perspectivă europeană a legislaţiei privind patrimoniul cultural, dar şi reliefarea instituţiilor responsabile de conservarea, restaurarea şi promovarea patrimoniului cultural ce completează aria legislativă naţională. Un alt aspect supus dezbaterii a fost parteneriatul public-privat în domeniul patrimoniului cultural din România, prezentarea contravenţiilor şi infracţiunilor privind patrimoniul, prevăzute în Codul penal al României. Demersul a urmărit păstrarea tradiţiei împământenite a întâlnirilor anuale ale profesorilor de Drept canonic, concretizate până acum la Sibiu, Cluj-Napoca, Arad, Bruxelles şi, în acelaşi timp, a stabilirii colaborării de ordin academic cu profesori de Drept apropiaţi Bisericii, în spiritul cooperării instituţionale. Simpozionul a avut invitaţi din ţară şi străinătate, părinţi profesori de Drept canonic, profesori de Drept, istorici, specialişti în biblioteconomie, muzeologie şi arhivistică, organizatorii fiind pr. Emilian Iustinian Roman şi pr. Cezar Hârlăoanu (din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, Iaşi), conf. dr. Marius Balan (prodecan Facultatea de Drept din Iaşi) şi diac. Ioan Dura (Facultatea de Teologie Ortodoxă, Constanţa).