„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Simpozionul „Dumitru Stăniloae” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi
În perioada 15-17 mai 2019, la Iaşi se va desfăşura cea de-a VII-a ediţie a Simpozionului „Dumitru Stăniloae”, cu tema „Creştinismul în postcomunism (1989-2019): tranziţie - terapie - tendinţe”. Actuala ediţie, dedicată împlinirii a trei decenii de la căderea comunismului şi recâştigării libertăţii, inclusiv a celei religioase, va reuni experţi şi specialişti în domeniul istoriei şi teologiei, profesori renumiţi, reprezentanţi ai Bisericii, teologi, istorici, sociologi şi antropologi, preocupaţi în mod direct de viaţa Bisericii din perioada postcomunistă.
Simpozionul este organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, împreună cu Sectorul învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor şi cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Primăria Municipiului Iaşi, Complexul Mitropolitan Iaşi şi Colegiul „Sfântul Nicolae”. Ediţia de anul acesta a simpozionului este parte a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE), proiect cultural-educativ organizat anual în perioada mai-iunie de Primăria Municipiului Iaşi.
Evenimentul va debuta miercuri, începând cu ora 17:00, la Sala „Chopin” a Ansamblului Palas Iaşi, cu deschiderea oficială şi dezbaterea publică intitulată „Comunismul. Câteva lecţii teologice”. Invitaţii dezbaterii sunt Teodor Baconschi, diplomat, scriitor şi teolog, Adrian Papahagi, conferenţiar la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Sever Voinescu, redactor-şef al revistei „Dilema veche”, şi Radu Preda (moderatorul întâlnirii), conferenţiar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi preşedinte al IICCMER.
Evenimentul va continua în zilele de 16 şi 17 mai cu o serie de sesiuni de comunicări susţinute de următorii invitaţi: Radu Preda, Vasile Dîncu (sociolog, profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti), Adrian Lemeni (conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti), Nicu Gavriluţă (profesor universitar la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice), Sever Voinescu, Gheorghe Iacob (profesor universitar la Facultatea de Istorie din Iaşi), Mirel Bănică (antropolog şi sociolog), Adrian Opre (profesor la Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca), pr. Dan Sandu (conferenţiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi), pr. Răzvan Ionescu (consilier la Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională), Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, diac. Ionuţ Mavrichi (consilier patriarhal la Biroul de Presă al Patriarhiei Române), Lucian Cîrlan (doctorand în istoria şi sociologia religiilor la „Ecole Pratique des Hautes Etudes Paris-Sorbonne”) şi Cătălin Turliuc (profesor asociat la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi cercetător ştiinţific la Academia Română, filiala Iaşi). În încheiere, părintele profesor Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, va prezenta concluziile simpozionului. Locaţia sesiunilor de dezbatere stabilite în program este Sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iaşi.
Dezbateri organizate în licee
În contextul deţinerii de către oraşul Iaşi a titlului de „Capitala Tineretului din România 2019-2020”, ediţia din acest an a simpozionului se va îndrepta şi către mediul liceal, în sensul că programul va include o serie de întâlniri cu elevii unor licee de prestigiu de pe cuprinsul oraşului Iaşi. Astfel, în prima parte a zilei de 15 mai, o parte din invitaţii simpozionului vor avea discuţii interactive cu elevii din patru instituţii de învăţământ preuniversitar, tematica acestor discuţii tratând lecţiile învăţate din comunism, precum şi provocările întâmpinate în postcomunism şi atitudinea corectă în faţa acestor provocări. Liceele vizate sunt: Colegiul Naţional Iaşi, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” şi Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”.
Organizat sub patronajul marelui teolog român Dumitru Stăniloae, simpozionul anual al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi este un eveniment ştiinţific cu o largă deschidere către spaţiul academic de cercetare dedicat dezbaterilor teologice privind istoria şi spiritualitatea bimilenară a Bisericii în viaţa cetăţii, sub aspect dogmatic, patristic, canonic, moral şi liturgic.
Pentru mai multe informaţii despre invitaţii simpozionului şi despre comunicările pe care le vor susţine, vă invităm să accesaţi pagina web www.simpozionstaniloae.ro şi pagina de Facebook „Simpozion Stăniloae”. (Ionuţ Isopescu, referent Sectorul învăţământ - Arhiepiscopia Iaşilor)