„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Simpozionul „Tinerii: un neam, o credință, o simțire”
Odată cu marea sărbătoare a Întâmpinării Domnului, pe 2 februarie este și Ziua Mondială a Tineretului Ortodox. Cu acest prilej, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul ieșean Galata, a avut loc cea de‑a XI‑a ediție a simpozionului dedicat acestei zile, ediție derulată sub genericul „Tinerii: un neam, o credință, o simțire”.
Părintele Mircea Stoleriu, parohul bisericii, a remarcat faptul că Ziua Mondială a Tineretului Ortodox este un bun prilej de a invita și a provoca tinerii la diverse activități în Biserică, „cu menirea de a le întări conștiința identității creștin‑ortodoxe, de a‑i integra și a‑i face activi, «mădulare vii» ale Bisericii”.
În dimineața zilei, tinerii au participat la Sfânta Liturghie, apoi, de la ora 13:00, s‑a derulat prima sesiune a simpozionului, la care au participat elevi și profesori de la mai multe școli și din diverse localități: Corul Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași - prof. Elena Chirvase; Grupul instrumental „Intermezzo” al Colegiului Național Iași - prof. Gabriela Rusu; Adrian Petraș, chitară, Colegiul Național Iași - prof. Camelia Chihăroi; elevi de la Școala Gimnazială „D. D. Pătrășcanu” Tomești, care au prezentat sceneta „1 Decembrie” - prof. coordonator Georgeta Murărașu; Corul „Anghelos” al Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” Iași. De asemenea, participanții s‑au bucurat de recitările de excepție ale Cezarei Niță, Dianei Hrapciuc și Mădălinei Chirilă, elevi coordonați de prof. Mihaela Cojocaru de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” Iași, iar seara, de un mic recital de vioară, susținut de Șerban Casian. Împreună cu părintele Adrian Dinu, părintele paroh Mircea Stoleriu le‑a vorbit elevilor despre sensul și valoarea unității naționale și de credință.
În aceeași zi, de la ora 18.00, au fost susținute prelegeri legate de tema simpozionului. În cuvântul său, părintele Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare și relații publice al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat de ce este atât de importantă apartenența la un neam și la o familie anume: „Există, din păcate, tendința la unii de a se detașa de neamul în care s‑au născut, de a‑și nega obârșia. Predispoziția aceasta este mai evidentă cu precădere când ajunge omul în diaspora, alimentată fie din jena de a nu fi asociat cu anumite fapte reprobabile ale conaționalilor, fie din dorința, firească până la un punct, de a începe o viață nouă, fie din dezgustul pentru felul în care a fost tratat în România. Dar astfel de atitudini nu pot aduce pace în inima nimănui. Faptul de a fi români, născuți și crescuți în această țară, faptul de a face parte dintr‑o anumită familie, că avem un tată și o mamă, măcar biologic vorbind, toate acestea nu mai pot fi schimbate. Elementele acestea fac parte integrantă din identitatea noastră, nu putem renunța la ele decât cu riscul de a ne înstrăina de noi înșine. Soluția este asumarea și integrarea tuturor, iar aceasta nu se poate face decât cu ajutorul lui Dumnezeu, să transformăm în daruri ceea ce am fi tentați să numim a fi povară sau chiar blestem. Eu am încredere că rugăciunile atâtor sfinți români care «au îngrășat» cu trupurile lor pământul românesc vor ajuta și generațiile actuale și pe cele viitoare să‑și găsească rostul pe acest pământ, dar mai ales să identifice modul propriu de a intra în bucuria Domnului”.
Invitatul surpriză al serii a fost arhimandritul Siluan Șandor, consilier misionar‑pastoral al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, aflat câteva zile la Iași cu scopul de a se documenta pentru lucrarea sa de doctorat. Având o bogată experiență în activitățile cu tinerii, încă de pe vremea când slujea în zona Mureșului, părintele a oferit câteva repere pentru o fructuoasă pastorație a acestei categorii de vârstă: „Tinerii sunt deschiși și foarte sensibili la tot ce înseamnă onestitate. Nu pot fi păcăliți. Dacă te simt că nu trăiești ceea ce propovăduiești, că nu ești autentic, te taxează imediat, nu‑i poți apropia de Biserică cu predici la toată vremea. La începutul misiunii mele în rândul tinerilor, după câteva eșecuri în abordare, am înțeles că trebuie să‑i întreb pe ei și să‑i rog să mă ajute să învăț cum se poate lucra cu ei. Dacă un preot dorește să înceapă o lucrare cu tinerii, e musai să învețe mai întâi să vorbească pe limba tinerilor. De altfel, aici se aplică principiul paulin: «Tuturor m‑am făcut toate»„.
„Atât valoarea expunerilor, cât și numărul mare de participanți (aproximativ 500 - la cele două sesiuni) au făcut ca simpozionul să fie o reușită și ne‑au dat curaj și încredere pentru viitor. Luând în calcul și opinia credincioșilor prezenți, credem că a fost o inspirată, emoționantă și frumoasă manifestare și îmbinare de credință și patriotism”, a conchis părintele paroh Mircea Stoleriu, moderatorul evenimentului.
Au mai susținut cuvântări lector univ. dr. Bogdan Neculau, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași și pr. conf. dr. Adrian Dinu, slujitor la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” - Galata și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.