În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Sinaxă preoţească, în Protopopiatul Moineşti
În ziua de pomenire a Sfinţilor Cuvioşi Efrem Sirul şi Isaac Sirul, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a fost prezent în Parohia Zemeş. Aici s-a desfăşurat Sinaxa anuală a preoţilor din Protopopiatul Moineşti.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a oficiat joi, 28 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie în Parohia Zemeş, cu prilejul Sinaxei preoţilor din Protopopiatul Moineşti. După citirea Sfintei Evanghelii au fost rostite imnul „Mreaja Logosului" şi comentariul teologic la acesta, ce îl au ca autor pe Înaltpreasfinţia Sa. În cadrul slujbei, au fost pomeniţi ctitorii bisericii din Zemeş, de la a cărei ctitorire se împlinesc 80 de ani. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit preoţilor despre importanţa liturgică, teologică şi soteriologică a sinaxei, cea care adună în jurul Potirului euharistic clerul şi poporul cel binecredincios al lui Dumnezeu. „În fiecare început de an ne întâlnim în Liturghie pentru a ne hrăni şi adăpa cu Trupul şi Sângele Domnului. Ierarhul este aşezat în mijlocul păstoriţilor lui pentru a vizualiza prezenţa lui Hristos în lume. Prezenţa preoţilor moineşteni la această a şasea sinaxă anuală este un semn al dragostei ce ne aşază în jurul Potirului euharistic din care gustăm pentru a deveni cosangvini cu Hristos", a remarcat IPS Ioachim.
Îndemn la unitate în credinţă
Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului a vorbit despre motivaţia regăsirii în sinaxă a soborului preoţilor dintr-un protopopiat, întâlnirea arătând că toţi slujitorii altarelor sunt în comuniune euharistică. După cum a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la acest moment festiv, au fost prezenţi şi elevii Şcolii Generale „Sfântul Ştefan cel Mare" din localitatea Zemeş, coordonaţi de profesor Dana Rusu, directorul acestei instituţii, care au interpretat cântece religioase, precum şi imnul „De Ziua Unirii Principatelor Româneşti", ce îl are ca autor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.
La final, părintele Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti, şi părintele paroh Grigore Popa au mulţumit Arhipăstorului Eparhiei Romanului şi Bacăului pentru prezenţa în mijlocul preoţilor moineşteni la acest moment liturgic anual. „Dăm slavă lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a făcut de a sluji alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim. Prezenţa Sa alături de noi, la cele şase ediţii ale sinaxei, ne arată importanţa pe care o acordă vieţii duhovniceşti a păstoriţilor săi. Prin prezenţa Înaltpreasfinţiei Sale, ne îndeamnă la unitate în credinţă, într-o lume din ce în ce mai dezbinată", s-a exprimat părintele protopop Costel Mareş.