„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
„Singurul lucru cu adevărat mare în lume este smerenia“
Bijuteria arhitectonică a capitalei Moldovei, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, considerată cea mai frumoasă ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, şi-a serbat ieri hramul în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a numeroşi părinţi stareţi ai unor mănăstiri din Arhiepiscopia Iaşilor. Credincioşii prezenţi la marea sărbătoare au avut prilejul la final să se închine la racla în care se află o părticică din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, donată de Patriarhul Macarie al Antiohiei Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi.
Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi şi-a sărbătorit zilele trecute ocrotitorii, pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Sărbătoarea hramului a debutat duminică-seară cu slujba Privegherii, iar ieri a continuat cu Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au participat stareţi ai mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, precum şi numeroşi credincioşi din întreg oraşul. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Anghelos“ al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ - dirijor Cezar Cocuz.
„Nimic în viaţă nu este mai mare decât o inimă înfrântă şi smerită“
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre virtutea smereniei, virtute ce a caracterizat viaţa fiecăruia dintre Sfinţii Trei Ierarhi: „Pentru noi, creştinii, singura competiţie care este admisă în adevăratul sens al cuvântului este următoarea: cine este mai smerit între noi. Competiţia aceasta, de a spune celui de lângă tine că este mai mare decât tine, că se află mai aproape de Dumnezeu decât tine, că are puterea rugăciunii mai adâncă, a fost şi cea în care Sfinţii Trei Ierarhi s-au înrădăcinat în existenţa lor pământească, într-o modalitate foarte vie. Spuneau sfinţii prăznuiţi în această zi următorul lucru: singurul lucru cu adevărat mare în lume este smerenia. Aceşti sfinţi făceau parte din familii foarte bogate şi şi-au părăsit averile, şi străluceau în cele ale ştiinţei, nu numai în cele teologice, ci şi în cele profane. Au avut, de asemenea, responsabilităţi foarte mari în viaţa Bisericii. Cu toate acestea, însă, au amintit mereu că nimic în viaţa lor şi în viaţa creştinilor nu este mai mare decât o inimă înfrântă şi smerită“.
Anul acesta, credincioşii prezenţi la hram şi părinţii monahi au mai avut un motiv de bucurie: părintele ieromonah Mihail, vieţuitor al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, a fost hirotesit întru protosinghel de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
La finalul slujbei, părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, a rostit un cuvânt de mulţumire, după care, conform tradiţiei, credincioşii prezenţi au primit binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi de la preoţii slujitori.
Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi este unul dintre cele mai vechi şi mai frumoase locaşuri de cult ale spaţiului ortodox. Biserica mănăstirii a fost ridicată de voievodul Vasile Lupu între anii 1637-1639 şi a fost închinată Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Valoarea de unicat mondial este dată de ornamentaţia exterioară, o broderie de piatră de la temelie până la cornişa ulucelor. Pe partea de nord a pronaosului se află două nişe care adăpostesc osemintele familiei domnitorului Vasile Lupu, iar în partea de sud sunt depuse osemintele domnitorilor Dimitrie Cantemir (1710-1711) şi Alexandru Ioan Cuza (1859-1866). Tot în această nişă au fost depuse în 1641 moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu ziua de prăznuire 14 octombrie, iar din 1889 au fost mutate în Catedrala Mitropolitană. În ultimii ani, locaşul a fost suspus unui amplu proces de restaurare şi consolidare.