„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujba Acatistului la chilia Sfântului Daniil Sihastrul
În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, la peştera de la Putna, a fost săvârşită slujba Acatistului sfântului pustnic.
Vineri, 18 decembrie, un sobor format din preoţi, diaconi, însoţiţi de o parte a obştii Mănăstirii Putna, dar şi de studenţi, seminarişti şi pelerini au săvârşit slujba Acatistului în cinstea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul în chilia unde cândva acesta s-a nevoit. La final, toţi cei care au participat au fost miruiţi cu untdelemn din candela ce stă de veghe în acest sfânt locaş.
Despre întemeierea Mănăstirii Putna, cea mai importantă ctitorie religioasă a lui Ştefan cel Mare, se aminteşte într-o frumoasă legendă. Astfel se spune că, odată, într-o noapte, pe când Daniil Sihastrul se ruga în adâncul chiliei sale de pe valea Viţeului, iar afară se amestecau urletele lupilor cu mormăiturile urşilor, ar fi sosit la el, să-i ceară găzduire, Ştefan Vodă, care, întorcându-se de la o vânătoare din munţi, s-ar fi rătăcit prin partea locului. Cu acel prilej, bătrânul sihastru, având sfat de taină cu voievodul, l-ar fi înduplecat să ridice în apropiere, pe frumoasa vale a Putnei, o mănăstire, „pentru ca Dumnezeu sa-i ajute la toate treburile lui“. (Ierodiacon Ioan Tofan)