„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujbă arhierească la hramul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Brusturi - Neamţ
Obştea Mănăstirii „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, a îmbrăcat sâmbătă, 14 septembrie 2019, veşminte de sărbătoare, cu prilejul hramului aşezământului monahal. Zeci de credincioşi s-au rugat lui Dumnezeu, participând la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, dimpreună cu un sobor de stareţi, preoţi şi diaconi.
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a adunat mulţime de credincioşi din părţile Neamţului la hramul Mănăstirii „Sfânta Cruce” din Brusturi. Sfânta Liturghie cu ocazia hramului mănăstirii a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, în altarul de vară al aşezământului monahal, dimpreună slujind zeci de stareţi, preoţi şi diaconi.
„Omul lui Dumnezeu aflat sub umbra Crucii este omul care are vitejie în viaţa lui”
În cadrul omiliei de după citirea Evangheliei, chiriarhul a afirmat, conform cuvintelor părintelui arhimandrit Emilian Simonopetritul, că omul este aşezat la umbra crucii ca să dobândească harul lui Dumnezeu: „Omul lui Hristos aşezat sub umbra Sfintei Cruci, omul adevărat, să fie pregătit să primească toate câte i se întâmplă fără tulburare, să nu-şi piardă liniştea în ceea ce priveşte mersul său, al familiei sale, să nu se neliniştească nici atunci când lucrurile în Biserică sau societate nu merg bine. Şi de ce aceasta? Pentru că dacă omul îşi păstrează liniştea sufletească, atunci el contribuie pentru mai binele Bisericii şi al lumii, căci «mântuieşte-te pe tine însuţi, şi mulţi se vor mântui în jurul tău», mărturisea Sfântul Serafim de Sarov. Omul lui Dumnezeu aflat sub umbra crucii este omul care are vitejie în viaţa lui, are cuminţenie în viaţa sa, luptă să-şi păzească mintea de gânduri necurate, ca prin această pază a minţii, cu harul lui Dumnezeu, să dobândească şi curăţia inimii. Luptând omul ca să dobândească acestea, adică întreaga rouă a cerului, harul lui Dumnezeu se revarsă peste dânsul. Iar la sfârşit apare mare întrebare: voim să fim şi să facem parte dintr-o lume a Crucii lui Hristos sau o lume fără de Cruce, cu toate consecinţele care decurg din aceasta?”.
La final, după ce credincioşii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, ierarhul a săvârşit slujba Parastasului pentru eroii neamului şi a sfinţit crucea unui mormânt unde se odihnesc trei ostaşi necunoscuţi. Totodată, cei prezenţi au primit binecuvântarea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei şi au luat parte la o agapă frăţească oferită de mănăstire.
Mănăstirea Brusturi - „Mănăstirea eroilor”
Mănăstirea „Sfânta Cruce” din comuna Brusturi, judeţul Neamţ, este denumită şi „Mănăstirea eroilor”. Este ridicată în memoria miilor de ostaşi căzuţi în pădurile din apropiere, fiind situată în inima codrilor, în locul unde, în al Doilea Război Mondial, a avut loc o cumplită ambuscadă în care au murit peste 14.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, într-o singură noapte. Pentru a păstra vie jertfa ostaşilor, în curtea mănăstirii s-a construit şi un monument cu două tunuri de o parte şi de cealaltă. Ctitorită de părintele Ilarion Argatu, mănăstirea din pădurea Brusturi a fost iniţial un schit aflat în subordinea Mănăstirii Bistriţa. În anul 2007, schitul, care avea pe atunci 12 vieţuitori, a fost ridicat la rang de mănăstire. În ultimii ani, stareţ al aşezării a fost părintele Efrem Ciobanu de la Mănăstirea Cetăţuia, iar din 26 decembrie 2015, stareţ al mănăstirii este părintele protosinghel Siluan Antoci.