„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujbă de pomenire pentru Regina Elisabeta, la Iaşi
La împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a României, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi s-a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, o slujbă de pomenire.
Ieri, 18 februarie 2016, s-au împlinit 100 de ani de la moartea primei regine a României, Majestatea Sa Elisabeta. Cu ocazia acestui moment comemorativ, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost săvârşită după Sfânta Liturghie o slujbă de pomenire pentru regină şi pentru toţi membrii Casei Regale trecuţi la Domnul. Din soborul slujitor au făcut parte arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, precum şi slujitorii Catedralei.
Căsătorită cu regele Carol I, Regina Elisabeta a fost foarte legată de poporul român, a sprijinit cultura acestui neam şi s-a implicat în mod activ în lucrarea caritabilă. De asemenea, în timpul guvernării Majestăţii Sale şi a Regelui Carol I, s-au finalizat lucrările la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precum şi la alte locaşuri de cult, după cum a subliniat în cuvântul de învăţătură părintele decan Ion Vicovan: „În anul 1909, Regina Elisabeta a pus bazele în Bucureşti a unui azil pentru orbi, fiind numită de popor «Mama răniţilor». Pentru aceste fapte caritabile şi pentru faptul că a susţinut finalizarea lucrărilor Catedralei Mitropolitane din Iaşi, am ridicat rugăciuni pentru sufletul ei, potrivit îndemnului Sfântului Apostol Pavel. Regina Elisabeta este pictată la loc de cinste în Catedrala Mitropolitană, la ctitori, şi nu doar aici, ci la biserica Mănăstirii «Sfinţii Trei Ierarhi», precum şi la Biserica «Sfântul Nicolae» - Domnesc din Iaşi, toate refăcute în vremea ei. Regina Elisabeta s-a identificat cu neamul nostru şi de aceea ea poate constitui un exemplu pentru conducătorii de astăzi, români sau de alte naţionalităţi, care trebuie să aibă aceleaşi simţăminte ca neamul în care trăiesc“.
Prezent la slujba de pomenire, Andrei Apreotesei, preşedintele Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei - Organizaţia Iaşi, a declarat că împlinirea a 100 de ani de la trecerea la cele veşnice a Reginei Elisabeta a fost comemorată în capitala Moldovei prin mai multe activităţi: „La iniţiativa Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei - Organizaţia Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, prin Arhiepiscopia Iaşilor şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, a oficiat o slujbă de pomenire în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unul din multele locaşuri de cult unde Majestăţile Lor - Regele Carol I şi Regina Elisabeta, primii suverani ai ţării noastre, sunt ctitori. Din acest motiv am preferat ca slujba de pomenire să aibă loc la catedrală şi sperăm ca exemplul nostru să fie urmat. Totodată, în această zi am mai desfăşurat un eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române din Iaşi. Este vorba de o expoziţie de obiecte ce au aparţinut reginei - fotografii, diferite cărţi pe care ea le-a dat cadou cu autograf lui Vasile Alecsandri şi lui George Enescu, diferite obiecte şi bijuterii care i-au aparţinut şi care sunt acum în custodia muzeului. Am avut şi nişte evenimente organizate în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Carmen Sylva“ din Iaşi. Am încercat să urmăm exemplul familiei regale actuale, care a organizat şi ea o slujbă de pomenire la Săvârşin“.