„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Slujbe arhiereşti de sărbătoarea Sfântului Ilie
În ziua pomenirii Sfântului Ilie Tesviteanul, IPS Ioachim a resfinţit paraclisul Schitului Berzunţi din judeţul Bacău. În seara zilei de 19 iulie, PS Ignatie a oficiat slujba Vecerniei la Biserica „Sfântul Ilie” din Bârlad, iar sâmbătă, 20 iulie, a slujit la Mănăstirea Floreşti din judeţul Vaslui.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a resfinţit sâmbătă, 20 iulie 2019, Paraclisul „Sfântul Ioan Botezătorul” al Schitului „Sfântul Ilie” - Berzunţi din judeţul Bacău. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi arhimandritul Pimen Costea, vicar-administrativ al Eparhiei Romanului şi Bacăului, şi arhimandritul Serafim Huzdup, consilier eparhial. Ierarhul de la Roman a vorbit despre simbolismul sfinţirii unui altar şi a felicitat credincioşii pelerini pentru râvna lor. În acelaşti timp, Părintele Arhiepiscop Ioachim a îndemnat creştinii să păstreze pacea în inimile lor într-o lume din ce în ce mai ostilă adevărurilor de credinţă. PS Ignatie, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat vineri, 19 iulie, slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfântul Ilie” din Bârlad. În cuvântul adresat celor prezenţi, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre contextul social în care a trăit Sfântul Proroc Ilie, precum şi despre pericolul relativizării credinţei. Ierarhul a atras atenţia asupra faptului că o nouă formă de închinare la zei, la fel de nocivă ca cea din timpul Prorocului Ilie, o reprezintă consumismul, iar apoi a evidenţiat actualitatea atitudinii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul. După slujba Vecerniei, Părintele Episcop Ignatie, alături de soborul de preoţi, a săvârşit Acatistul Sfântului Proroc Ilie. În ziua pomenirii Sfântului Ilie, Episcopul Huşilor a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Floreşti, judeţul Vaslui, cu prilejul hramului aşezământului monahal. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte, alături de arhimandritul Iezechiel Ariton, duhovnicul Mănăstirii Floreşti, mai mulţi stareţi şi duhovnici ai mănăstirilor din eparhie. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Ignatie l-a prezentat pe Sfântul Proroc Ilie ca fiind ocrotitor al celor sărmani. Episcopul Huşilor a oficiat apoi slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la Casa Egumenească a mănăstirii. Aceasta adăposteşte Muzeul „Iacov Antonovici”, secţie a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui.
Prezenţi la acest moment au fost preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, dar şi directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu, alături de numeroşi pelerini. În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Huşilor a vorbit despre însemnătatea organizării acestei expoziţii muzeale: „Spaţiile acestei Case Egumeneşti se pretează foarte bine pentru un muzeu în care să reflectăm şi să ne întâlnim cu istoria acestui loc. Mi-a venit în minte o expresie latină folosită pentru a da viaţă unui loc: «genius loci», adică, într-o traducere mai liberă, «să dai unui loc spiritul pe care îl are». Acest lucru s-a întâmplat astăzi prin conjugarea competenţelor pe care le deţin cei care lucrează la Muzeul Judeţean cu obştea Mănăstirii Floreşti. Prin slujba de binecuvântare a acestui muzeu, el devine un loc în care avem şansa de a reflecta asupra istoriei cuprinse în exponatele de aici”.
Părintele Episcop Ignatie a mulţumit preşedintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru concretizarea gândului bun, de a se amenaja un muzeu în Casa Egumenească. Un gând de recunoştinţă s-a îndreptat apoi către directoarea Ramona Mocanu, pentru că a găsit că este foarte potrivit ca această clădire să fie parte componentă a Muzeului Judeţean Vaslui. De asemenea, mulţumiri au fost aduse şi părintelui Iezechiel Ariton şi obştii monahale pentru tot efortul depus pentru restaurarea Casei Egumeneşti.