„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Slujbe arhiereşti în Eparhia Romanului şi Bacăului
În Duminica Pogorârii Sfântului Duh, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cotumba din judeţul Bacău, care a primit veşmântul sfinţirii. O zi mai târziu, de sărbătoarea Sfintei Treimi, ierarhul de la Roman s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Ghimeş Făget, Protopopiatul Moineşti.
Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ a Mănăstirii Cotumba din judeţul Bacău a fost sfinţită duminică, 31 mai 2015, de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi stareţi şi duhovnici de la mănăstirile Eparhiei Romanului şi Bacăului, dar şi preoţi parohi din Protopopiatul Moineşti. După Sfânta Liturghie, IPS Ioachim a citit mai multe rugăciuni pentru ploaie, apoi a apreciat în cuvântul rostit jertfa depusă de obştea Mănăstirii Cotumba de a ridica un locaş de închinare. „A fost o zi de aleasă sărbătoare aici, în mijlocul Carpaţilor, spre slava Preasfintei Treimi“, a menţionat IPS Ioachim. Demersurile pentru reinstaurarea vieţii monahale la Cotumba au început în anul 1995, prin grija protosinghelului Gheorghe Mardare. În acelaşi an, a fost pusă piatra de temelie pentru biserica sfinţită, lucrările fiind coordonate de maica stareţă Mihaela Sandu, care a fost ajutată din anul 1998 de vrednicul ieromonah Teodor Oprea.
Slujire arhierească în Parohia Ghimeş Făget
Sărbătoarea Sfintei Treimi a fost una deosebită pentru enoriaşii Parohiei Ghimeş Făget, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Ioachim, care a binecuvântat cu acest prilej Aşezământul social-filantropic „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin“. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, aşezământul a fost ridicat de preoţii acestei comunităţi, pr. Alexandru Sebastian Olah şi pr. Viorel Olah, fiind necesar în desfăşurarea activităţilor misionar-pastorale ale parohiei şi în derularea proiectelor catehetice cu tinerii. În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, IPS Ioachim a reafirmat importanţa comuniunii de credinţă, trăire şi gândire românească, în duhul iubirii şi generozităţii consacrate a poporului român. Pentru implicarea în lucrarea pastoral-misionară, preotul Alexandru Sebastian Olah a fost hirotesit iconom stavrofor.